Obnovljene Iločke zidine - nova era interpretacije bogate kulturne baštine Iloka

Najistočniji hrvatski grad nudi novi doživljaj.

Autor:  HrTurizam.hr

3. svibnja 2024.

Više od dvjestotinjak gostiju i uzvanika iz svih dijelova Hrvatske u četvrtak su uz stručno vođenje obišli obnovljenu srednjovjekovnu jezgru prekrasnog Iloka.

Ni kišni oblaci nisu ih spriječili u šetnji novom turističkom atrakcijom - Iločkim zidinama - i uživanju u jedinstvenom pogledu na najistočniji hrvatski grad koji uz vrhunska vina od sada nudi i jedinstvenu interpretaciju bogate kulturne baštine.

"Ovaj projekt pravi je primjer kvalitetnog upravljanja i održivog razvoja. Obaveza je jedinica lokalne samouprave i županija da brinu o kulturnoj baštini i da je čuvaju za buduće naraštaje", izjavila je prilikom otorenja Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

"Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj, no važno je istaknuti da kulturna baština nije sama sebi svrha. Osim što je bitan dio našeg nacionalnog identiteta, ona je i resurs koji se može ekonomski koristiti stoga je ovaj projekt i njegova realizacija važna i u tom kontekstu ekonomskog korištenja kulturne baštine", poručio je Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i izaslanik ministrice Kulture i medija.

Foto: Katarina Živković

S njim se složio župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, koji je naveo kako je Ilok završetkom ovog projekta postao pravi biser na Dunavu s iznimnom povijesnom i kulturnom baštinom.

"Naša je zadaća da baštinu obnovimo u što vjernijem izdanju i Ilok učinimo dostupnijim u prometnom smislu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ulažemo maksimalne napore i trud da to što prije realiziramo. Vjerujem da će od sada u Iloku biti sve više posjetitelja, to je ono čemu stremimo i što je zamašnjak razvoja svake sredine. Većim brojem turista razvijat će se gospodarstvo ne samo grada Iloka, nego i njegove okolice", rekao je župan Dekanić.

Foto: Katarina Živković

Jedan od partnera na ovom zahtjevnom i opsežnom projektu obnove srednjovjekovne jezgre su i Iločki podrumi koji su u prekrasno obnovljenom podrumu predstavili svoju premium liniju Sofija koja će se uskoro lansirati na tržište. 

/// Iločki podrumi odnijeli tri zlatne medalje na prestižnom natjecanju u Parizu

Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma, istaknuo je kako su projektom obnove dugo vremena neiskorišteni objekti stavljeni u funkciju, Iločki podrumi, ali i grad Ilok dobili su nove smještajne kapacitete - 12 soba u kasnobaroknoj Žitnici i dva apartmana u Podrumarevoj kući, te barem dijelom riješili problem njihovog nedostatka u gradu koji je sve traženija turistička destinacija. 

Jer nije se teško zaljubiti u Ilok. Grad je to koji osvaja na prvu, a pogled s obnovljenih zidina pamtit ćete dugo.

Iločke su zidine zaštićeno kulturno dobro i obuhvaćaju najveći dio projekta koji okružuju Jezgru. Današnji obrambeni pojas kula, polukula, bastiona i spojnih zidova, samo je dio fortifikacije čiji počeci sežu u XIII st., u XV st. se proširuje prema zapadu obuhvaćajući gotovo cijeli prostor platoa s bivšim podgrađem i završava početkom XVI st. izgradnjom polukružnih bastiona i gradske citadele, s utvrđenim palasom knezova Iločkih.

Foto: Katarina Živković

Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i Franjevačkog samostana u Iloku“, vrijedan gotovo devet milijuna eura.

Kroz ovaj projekt rekonstruirani su dijelovi: od istočnog ulaza u grad do kuće B, Kula 3, od kule do kurije Brnjaković, od kule 5 do kule 7, od kule 7 do kule 8, od Kurije do crkve i Bastion. Rekonstrukcijom zidina povratio im se izvorni sjaj, a zidine su postale najznačajnija iločka kulturno turistička atrakcija temeljena na održivom upravljanju i kvalitetnoj ponudi.

"Kulturna baština najvrjednije je što imamo u Iloku, a završetkom obnove stare jezgre, zidina, franjevačkog samostana, zgrade Žitnice i Podrumareve kuće u vlasništvu Iločkih podruma, ponudili smo novi doživljaj grada. Iznimno sam sretna što smo završili ovaj opsežan projekt projektiran 2012. Radovi su započeli 2021. godine, a završeni su krajem 2023. U projekt je uloženo nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020", istaknula je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka otvarajući bogati program u kojem će do nedjelje uživati Iločani i njihovi gosti. 

Uz gratis obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, Iločani se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum - Principovac - Stari podrum. 

/// Dan otvorenih vrata iločkih zidina: Ilok postaje nova meka kulturnog turizma

Foto: Katarina Živković

Autor:  HrTurizam.hr

3. svibnja 2024.