Održana 4. dodjela certifikata korisnicima Lika Quality sustava

Lika Quality regionalni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira jedinstven po činjenicama da certificira lokalne proizvode proizvedene isključivo na području destinacije Lika te potiče lokalnu proizvodnju i potrošnju...

Lika Quality regionalni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira jedinstven po činjenicama da certificira lokalne proizvode proizvedene isključivo na području destinacije Lika te potiče lokalnu proizvodnju i potrošnju prema načelima održivog razvoja. 

Sustav je to pokrenut 2017. godine u sklopu provođenja projekta INTEGRA LIKA 2020 kojeg provode LAG Lika i Klaster Lika Destination s ciljem brendiranja i gospodarskog razvoja destinacije Lika koja osim Ličko-senjske obuhvaća područja Karlovačke i Zadarske županije. 

Pravo korištenja Lika Quality oznake može se dobiti putem Javnog poziva koji Klaster Lika Destination raspisuje jednom godišnje, a ove je godine poziv bio otvoren od 29. travnja do 01. lipnja. Na poziv se javilo 16 proizvođača s ukupno 30 proizvoda od čega je njih 11 ostvarilo pravo korištenja oznake – Lika Quality certifikate.

To su OPG Starčević s proizvodom tele buše, Eko Vedrine d.o.o. s proizvodima škripavac, basa i kiselina, Vegium d.o.o. s proizvodima jogurt i škripavac, SOPG Nikolina Tonković Čorak s proizvodom krumpir, OPG Brbot s proizvodima krumpir „Brinjak“ i češnjak „Lički podkapelski“, OPG Koča s proizvodima krumpir i jagode, OPG Obljajac s proizvodom bobičasto voće aronija, OPG Butina s proizvodima maline i kupine, OPG Pčelarstvo i stočarstvo Kasumović s proizvodom livadni med, Domaća radinost Očica Ovčica s proizvodima Ličanin magnet i Ličanin privjesak i Divinum, obrt za proizvodnju prirodne kozmetike s proizvodima suho ulje smilja Hera, hidrolat smilja Helros, balzam od smilja Demetra i Deity set.

Voditeljica Klastera Lika Destination Petra Kovačević naglasila je kako Lika je zelena destinacija, zahvaljujući prirodnim ljepotama, ali i na COVID-19 globalnim kartama je također obojana u zeleno, što je nemjerljiva prednost. Osobito je istaknula važnost suradnje svih dionika u pozicioniranju Like kao turističke destinacije.

Osim novim Korisnicima, uručeni su certifikati i Korisnicima Lika Quality sustava koji su prijašnjih godina ostvarili pravo korištenja Lika Quality oznake, a kojima je produženo pravo korištenja na sljedeće dvije godine: GIS Sinac d.o.o., OPG Brozinčević Željko, OPG Pavičić Ivica, OPG Borčić Bertil Vladimir, OPG Štajdohar Josipa, OPG Hećimović Nikolina, Održivo društvo j.d.o.o., Ajda, obrt za izradu nakita i poljoprivredu, OPG Svetić Marijana, OPG Krpan Tomislav, OPG Laktić Mario, Drvo Ambijent, obrt za izradu stolarije i drvene galanterije, OPG Obućina Katica, OPG Starčević Ante, OPG Furlan Darko, Udruga Mini Lika, OPG Markanjević Josipa, OPG Banić Ana, Medical proizvodnja šljivovice, OPG Šop Dragan, Jadri – Trade d.o.o., Tušak d.o.o., Natura Beef d.o.o., OPG Bogdanić Helena, Tomaić – commerce d.o.o., Udruga Gačanka Otočac, OPG Balenović Nikola, Internacionalni centar keramike Atelje Janja Gora, OPG Pavičić, OPG Vlainić Ivan, Obrt Golac za proizvodnju i prodaju, OPG Turkalj Petar, Lička štrudla Briks d.o.o. i OPG Čačić Alenka. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN