Održano 38. državno natjecanje u obrazovnom sektoru turizam i ugostiteljstvo – World Skills Croatia Gastro 2018

Na Malom Lošinju je od 19.-22. ožujka 2018. održano državno natjecanje u obrazovnom sektoru turizam i ugostiteljstvo – World Skills Croatia Gastro 2018. Gastro natjecanje je najstarije natjecanje strukovnih...

Na Malom Lošinju je od 19.-22. ožujka 2018. održano državno natjecanje u obrazovnom sektoru turizam i ugostiteljstvo – World Skills Croatia Gastro 2018.

Gastro natjecanje je najstarije natjecanje strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, a organizator mu je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa Zajednicom ugostiteljsko-turističkih škola.

Svrha natjecanja strukovnih škola u Hrvatskoj je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist te motiviranje učenika za nastavak obrazovanja i promoviranje turističko-ugostiteljske djelatnosti. Kod učenika su se vrednovale iskazane vještine stručnosti, kreativnosti, profesionalnosti te uspješnog rješavanja praktičnih zadataka u različitim segmentima poslovanja u turizmu.

Gastro se sastoji od pet gastronomskih disciplina i tri hotelijersko-turističke discipline. Između stotinu učenika istaknuli su se Roko Bratim, Mellani Sabo, Klara Popović, Dora Erceg, Leo Radović, Nikolina Horvat-Hribar i Sara Puškarić kao najbolji pojedinci u svojim disciplinama

U jakoj konkurenciji posebno su se istaknuli učenici Srednje strukovne škole Vinkovci. Tako je učenica Matea Klarić, mentorica Mirjana Jakšić, je u disciplini Poslovanje recepcije hotela, osvojila prvo mjesto, dok je učenica Sara Puškarić, mentorica Maja Vidić, je u disciplini Predstavljanje turističkog odredišta – destinacije, osvojila također prvo mjesto.

Recepcija je mjesto prvog susreta gosta s hotelom (a često i sa samom destinacijom), informativni centar tijekom boravka gosta i mjesto zadnjeg kontakta prije odlaska. Današnji gosti su obrazovani, informirani i zahtjevni i od recepcionara se ne očekuje samo nuđenje i  prodavanje hotelskih usluga. Današnji recepcijski djelatnici moraju odlično poznavati destinaciju u kojoj se hotel nalazi, kulturno-povijesne znamenitosti svoga kraja, povijesne ličnosti, manifestacije te biti svakog trenutka pomoć gostu, pružajući mu različite informacije. Uspjeh neke destinacije se ne mjeri samo popunjenim kapacitetima, nego recepcionar mora stvoriti kod gosta onaj neopisivi osjećaj oduševljena odmorom kako bi gost poželio i iduće godine vratiti se. „ istaknula je učenica Matea Klarić.

Foto: Srednje strukovne škole Vinkovci

Kako privući potencijalne turiste u destinaciju koja uspješno razvija turizam već 130 godina i u kojoj je standard usluga podignut na razinu 4 i 5*? Rješenje je u kreiranju novog turističkog proizvoda, ističe učenica Sara Puškarić te dodaje kako na tržištu kao što je turističko, koje se brzo širi i još brže mijenja, treba prepoznati ciljanu skupinu, prilagoditi im novi proizvod te poduzimati marketinške aktivnosti prema toj skupini.

Osim Mateje Klarić i Sare Puškarić, na državnom natjecanju su sudjelovali i učenici Ivan Divković u disciplini Pripremanje menija, Marko Jelušić u disciplini Pripremanje hladnog predjela na tanjuru, Josip Pejanovič u disciplini Barsko poslovanje i Sara Sudar u disciplini Poslovanje putničke agencije. Čestitke svim učenicima koji su se natjecali jer iza svakog natjecatelja stoji naporan rad i izniman trud kako njih samih, tako i njihovih mentora.“ Izjavila je učiteljica i mentorica Mirjana Jakšić iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

Možemo uistinu reći kako je čovjek ključ uspjeha u turizmu, a jedan mali ključ vrijedno čuva Srednja strukovna škola Vinkovci koja obrazuje učenike za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN