Jačanje veza između turizma i poljoprivrede u korist destinacija i zajednica

Nova suradnja: UN turizam i Slow Food promiču gastronomski turizam s ciljem razvoja lokalnih zajednica.

Foto: Blanka Kufner

Autor:  HrTurizam.hr

20. lipnja 2025.

U novom Memorandumu o razumijevanju potpisanom povodom Dana održive gastronomije, organizacije su se obvezale na jačanje lanca vrijednosti gastronomskog turizma.

Cilj je poboljšanje veza između proizvođača hrane, pružatelja turističkih usluga, destinacija, zajednica i turista. 

Posebno će se usredotočiti na razvoj dodane vrijednosti i inovativna turistička iskustva povezana s lokalnim proizvodima, održivim prehrambenim sustavima, uključivošću i ruralnim razvojem.

Slow Food Travel pretvara lokalne poljoprivrednike, proizvođače hrane i kuhare u pripovjedače svoje regije, vodeći posjetitelje kroz lokalne kulture i tradicije, a odnosi na:

  • odabir dobrih gastronomskih iskustava
  • nabavu čistih sastojaka
  • pravedan odnos između putnika i lokalnih aktera koji su ponosni na dijeljenje znanja sa svojim posjetiteljima
Foto: Blanka Kufner
Foto: Blanka Kufner

Turizam može biti moćan alat za unapređenje održivih lokalnih prehrambenih sustava. Slow Food Travel je program održivog kulinarskog turizma koji stvara interaktivna putnička iskustva koja podržavaju ruralne zajednice i promiču lokalnu kulinarsku baštinu, a pokrenut je 2016. godine.

/// Slavonija je vrhunska gastro destinacija kao i slow food destinacija

Područja suradnje uključivat će:

  • istraživanje trendova u gastronomskom turizmu 
  • identificiranje i dijeljenje studija slučaja i najboljih praksi 
  • osposobljavanje i razvoj vještina 
  • stvaranje mreža u gastronomskom turizmu poboljšavajući odnose između proizvođača hrane i dionika u turizmu

"UN turizam prepoznaje vitalnu ulogu koju odgovorni, uključivi turizam može imati u podršci zajednicama diljem svijeta. Rad programa Slow Food u potpunosti je usklađen s vrijednostima UN-ovog programa turizma i vjerujemo da će ovo partnerstvo igrati važnu ulogu u unapređenju razvoja održivog gastronomskog turizma koji nikoga ne ostavlja iza sebe, na korist zajednica i destinacija", izjavio je glavni tajnik UN turizma Zurab Pololikashvili.

Glavni direktor programa Slow Food, Paolo Di Croce, nadovezao se kako turizam može biti snažna snaga za jačanje održivih lokalnih prehrambenih sustava.

"Naš program Slow Food Travel inicijativa je održivog kulinarskog turizma osmišljena za stvaranje impresivnih putnih iskustava koja podržavaju ruralne zajednice i slave lokalnu gastronomsku baštinu. U skladu s našim vrijednostima, nudi jedinstvenu priliku za povezivanje s poljoprivrednicima i proizvođačima diljem svijeta, uz otkrivanje i kušanje bogate, često zanemarene bioraznolikosti hrane", istaknuo je Di Croce.

Ovo partnerstvo označava važan korak prema jačanju odnosa između dvije industrije sa značajnim potencijalom za udruživanje snaga za održivi regionalni i lokalni razvoj, jačanje lokalnih prehrambenih sustava, očuvanje kulinarske baštine, osnaživanje žena, mladih i lokalnih zajednica te promicanje konzumacije zdrave hrane, poručuju iz UN turizma.

/// Karin Mimica: U razvoju hrvatske gastro scene zadnjih su desetljeća vidljivi ogromni pomaci

Autor:  HrTurizam.hr

20. lipnja 2025.