Održivost eko-turističkog proizvoda testira se na Lošinju

Otok Lošinj ponovno je u središtu europske pozornosti zbog dugo očekivane aktivnosti koja spaja turizam i održivi razvoj. Na otoku trenutno borave odabrani internacionalni stručnjaci koje okuplja INTERREG DestiMED...

Otok Lošinj ponovno je u središtu europske pozornosti zbog dugo očekivane aktivnosti koja spaja turizam i održivi razvoj. Na otoku trenutno borave odabrani internacionalni stručnjaci koje okuplja INTERREG DestiMED PLUS projekt, a čiji će zadatak biti evaluirati novokreirani inovativni ekoturistički paket aranžman kao novi zeleni i održivi proizvod zaštićenog područja koji je nastao u participativnoj suradnji među lokalnim, regionalnim te nacionalnim partnerima, a u svrhu mjerenja ekološkog otiska održivosti te potpore lokalne zajednice kroz sva tri aspekta održivosti.

DestiMED PLUS odvija se paralelno na mediteranskim zaštićenim područjima i na njemu aktivno sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Albanije i Hrvatske. Za pilot destinaciju Republike Hrvatske ovog inovativnog projekta izabran je otok Lošinj koji je sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres – Lošinj pod zaštitom mreže NATURA 2000 i koji je predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

Predmet projekta je izrada inovativnog ekoturističkog paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se u iterativnim procesima kreira, testira, unaprjeđuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti.

Projekt je to kojim se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele minimizirati egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga je Lošinj domaćin suvremene simulacije putovanja čiji će eko standard biti izmjeren od strane neovisnih putnika.

Šest testera različitih struka iz nekoliko zemalja Mediterana ima zadatak isprobati pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje u zaštićenom području Cres – Lošinj koje je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji sa lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete.

Radi se o vrlo ugodnim, zahvalnim i jednostavnim gostima koji vole i traže održive udaljenije, mediteranski egzotične destinacije, koji biraju komfor ispred luksuza, kao što i kvalitetu stavljaju ispred cijene turističke usluge ili proizvoda.

Naziv aranžmana “Ritam osjetila otoka Lošinja” nastao je u želji da se gostima predstavi istinski otočni ritam kojim Lošinjani dižu i žive tijekom ostatka godine, kada nije vrhunac turističke sezone. Ritam osjetila aludira na svu raznovrsnost aktivnosti aranžmana koji mogu u otočnom ritmu pobuditi i aktivirati sva osjetila turista – kroz vid, sluh, miris, okus i dodir.

Svojim dolaskom takvi turisti produžuju sezonu te participiraju u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana čiji je loš utjecaj na okoliš i lokalno stanovništvo sveden na minimum, a prihod zadržan u krugu lokalnog stanovništva.

Projekt se temelji na uspjehu MEET Network standarda i prethodnog projekta DestiMED -a na kojem su Republiku Hrvatsku predstavljale pilot destinacije Nacionalni park Kornati te Park prirode Lastovo. Cilj projekta je podrška mediteranskim regijama u jačanju uvjeta koji omogućuju ekoturizam u njihovim zaštićenim područjima, te promicanje cjelovitog destinacijskog upravljanja koje povezuje turizam i održiv razvoj, kreiranjem Lokalnog ekoturističkog klastera (LEC-a koji upravlja odabranim zaštićenim područjem) te Regionalnog ekoturističkog klastera (REC-a koji nadzire rad LEC-a), s ciljem udruživanja u Mediteranski ekoturistički konzorcij (MEC) kojemu je cilj razmjena najboljih praksi i razvijanje integralnog razvojnog i participativnog modela ekoturizma za Mediteran.

Naslovna fotografija: Ivan Brčić


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN