#onokad susret Spačeka privuče 12.000 posjetitelja

Da, dobro ste pročitali. U Samoboru će se održati 23. Svjetski susret Spačeka, a očekuje se kako će privući oko 3.000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko...

Da, dobro ste pročitali. U Samoboru će se održati 23. Svjetski susret Spačeka, a očekuje se kako će privući oko 3.000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta.

Stalno ističem kako treba naći neku svoju nišu, a pogotovo kada pričamo o hobijima, gdje su ljudi izrazito strastveni te su skloni putovati i na kraj Svijeta, samo kako bi doživjeli nezaboravno iskustvo. A upravo je klub ljubitelja Spačeka, pravi primjer za to. Dolazak su najavili ljubitelji Spačeka čak iz Australije i Obale bjelokosti. Tako i u razvoju sportskog turizma, svi se fokusiraju na nogomet, što je velika greška, pogotovo manje destinacije.

Odličan primjer razvoja sportskog turizma prošle godine bio je u Umagu gdje se od 29.6. do 8.7. održalo Svjetsko Juniorsko Karate Prvenstvo, gdje je preko 3000 sudionika, prije svega sportaša, delegata, sudaca i njihovih pratitelja iz više od 100 zemalja ostvariti 18 do 20 tisuća noćenja. Da, 20.000 noćenja. Sportski turizam je puno više od nogometa, dapače, puno više prostora ima upravo kroz “male” sportove. Kako kroz sport, tako i organizacija turističkih manifestacija i kongresa može znatno generirati dolaske i potrošnju, a samim time i stvoriti neke temlje za ekstenziju priče.

Tako i u ovom slučaju, zahvaljujući Spačekima 12.000 sudionika generirat će na desetke tisuća noćenja i XX eura/ kuna turističke potrošnje kroz pet dana održavanja manifestacije. Tako se utjecaj ove priče kao i turizma i organizacija manifestacija općenito može konkretno mjeriti.

Tako se 23. svjetski susret Spačeka se po prvi puta održava u Hrvatskoj i to u Samoboru, od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine. Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine.

Organizatori ove odlične turističke priče su Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu. „Dobiti organizaciju ovakvog događaja je ogromno priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje“, govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba

Zanimljiva je priča i kako će dobar dio, uglavnom stranih vlasnika Spačeka, upoznati i jedan dio šire naše turističke ponude. Naime, Hrvatski 2CV Citroën Klub organizirao je avanturističke vožnje nakon završetka susreta. Tako će 2CV Adriatic Raid će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

Također, kako Samobor nema dovoljno smještajnih kapaciteta za prihvat svih sudionika, od ove manifestacije će imati korist i hoteli i drugi smještaji u Zagrebu i okolici Samobora. „Manifestacija će sigurno doprinijeti još većem rastu turističkog prometa koji u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na lani“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu, a koji imaju potrebnu infrastrukturu, ljude i entuzijazam za organizaciju ovakvog velikog skupa. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad, već i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju“, rekla je Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

Što više ovakvih pojedinaca, kao što su Hrvatski 2CV Citroën Klub, te razno raznih organizatora manifestacija to bolje za destinaciju. A svako ulaganje u razvoj istog se multiplicira na lokalnu ekonomiju kroz turističku potrošnju na razne industrije.

#onokad susret Spačeka privuče 12.000 posjetitelja. Super priča, zar ne?

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN