Opet ispred svih: u Međimurju dodijeljeno prvih 13 Good Travel Seal certifikata u Hrvatskoj

Prvi u Hrvatskoj

Autor:  Goran Rihelj

16. veljače 2024.

Jučer je Međimurju održana konferencija za medije na kojoj su dodijeljeni certifikati Good Travel Seal kojima se nagrađuju postignuća turističkih dionika kraja u području održivog turizma i njihova posvećenost visokim standardima.

Riječ je o nadgradnji na certifikaciju za oznaku Green Destination, koju Međimurje nosi kao jedina regija u Hrvatskoj, te znači dodatno unaprjeđenje održivog upravljanja destinacijom i edukaciju dionika. Oznaka Good travel garancija je iznimno visokog standarda u turističkoj industriji, s fokusom na očuvanju okoliša.

Domaćini konferencije bila je obitelj Lajtman u svojoj ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina, koji su prvi u Hrvatskoj dobili europski certifikat Ecolabel, a prošle godine još dva iznimno važna priznanja: Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2023. godinu u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava, te posebne nagrade Hrvatske turističke zajednice kao najiznajmljivači u kategoriji valoriziranja kulturne baštine i održivog razvoja.

/// Međimurska kuća za odmor prva u Hrvatskoj nosi EU Ecolabel certifikat. Donosimo detalje

/// Zašto Međimurje nije "sexy"? Međimurje mora biti benchmarking našeg turizma

Tako su u Međimurskoj županiji, u kategoriji smještajnih objekata i hotela, certificirani: Pozojova hiža, Kuća Dobranić, apartman Hiža 38, Kuća za odmor Pušlek, Kuća za odmor Lina, Toplice sveti Martin i hotel Panorama tvrtke DG Sport.

Oznaku izvrsnosti Good travel, u kategoriji turističkih agencija dobila je tvrtka Rudi express, a u kategoriji muzeja i centara za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, Štrikom zaVidikovac na Mađerkinom bregu, Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri za Mlinarovu hižu i pripadajući multimedijsku zbirku, zatim, u kategoriji adrenalinskih parkova, certifikat je dodijeljen Poljoprivrednom gospodarstvu Geler,dok je u kategoriji vinarija certificirana Vinska kuća Hažić.

Posavec: Umjesto masovnosti, težimo kvaliteti

Javni poziv za turisticke manifestacije i dodjela certifikata za postignuca u odrzivom razvoju 21
Foto: Međimurska županija

Župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je domaćine – obitelj Lajtman – kao ogledni primjer uspjeha na polju održivog turizma, te brendiranja Međimurja kao zelene oaze u srcu Europe.

„I na primjeru Kuće za odmor Lina vidimo čemu Međimurje teži. Umjesto masovnosti, težimo kvaliteti, gradeći je na uređenosti i kulturno-povijesnim te prirodnim vrijednostima, koncentriranima na malom, snažno povezanom, prostoru. U tome smo drugačiji od ostalih“, rekao je župan, dodavši da iza svake nagrade i certifikata stoji mnogo truda znanja i inovativnosti, ali i hrabrih poduzetničkih pothvata Međimuraca. 

Godina vrhunskih manifestacija u Međimurju

Međimurska županija i Turistička zajednica u 2024. godini podržat će organizatore manifestacija s ukupnim iznosom koji doseže 55.000 eura, i znatno je viši u odnosu na ranije godine.

Tijekom proteklih godina, zahvaljujući našim potporama, razvijen je 81 novi turistički proizvod, naglasio je župan Posavec, a o novom javnom pozivu za dodjelu potpora, direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula kaže: „U suradnji s Međimurskom županijom, otvorili smo novi poziv za organizatore turističkih manifestacija u 2024. godini, a kriteriji su nam, kao i ranijih godina, usmjereni prema održivosti, te organizatori moraju zadovoljiti nove ekološke i druge srodne standarde. Pred nama je bogato razdoblje kada je riječ o manifestacijama, te će Međimurje biti domaćin vrhunskih događaja, od kulture do sporta“, naglasio je Rudi Grula, pozvavši organizatore da iskoriste potpore i jave se na natječaj koji će biti otvoren mjesec dana.

Tijekom 2023. Međimurje posjetilo gotovo 7.500 turista više nego godinu ranije

U 2023. Međimurje je posjetilo 7.439 gostiju više, odnosno 12.227 noćenja više u odnosu na 2022. godinu, a ako gledamo postotke 5,85% više noćenja u odnosu na godinu ranije te  8,43 % više dolazaka nego u 2022.

I dalje su najbrojniji domaći gosti kojih je u 2023. bilo 51.553 odnosno 54 posto, a ostvarili su 48 posto ukupnih noćenja. Slijede gosti iz susjedne Slovenije, zatim Poljske, Njemačke i Austrije.

Foto: Međimurska županija / Rudi Express / ilustracija: hrturizam

Autor:  Goran Rihelj

16. veljače 2024.