Park prirode Papuk prvi Hrvatski GEOPARK pod zaštitom UNESCO-a

Park prirode Papuk’ uvršten je na listu geoparkova pod zaštitom UNESCO-a kao prvi i zasad jedini park u Hrvatskoj od iznimne geološke važnosti. S novim brendom ‘UNESCO svjetski geoparkovi’...

Park prirode Papuk’ uvršten je na listu geoparkova pod zaštitom UNESCO-a kao prvi i zasad jedini park u Hrvatskoj od iznimne geološke važnosti. S novim brendom ‘UNESCO svjetski geoparkovi’ nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite prirode, obrazovanja i turizma.

‘Hrvatska se može pohvaliti još jednom prirodnom ljepotom koja se odsad nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Park prirode Papuk proglašen je našim prvim UNESCO geoparkom. Ovo priznanje omogućit će kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka. Dolazak većeg broja posjetitelja lokalnom stanovništvu omogućit će nove poslovne prilike kroz razvoj turističke i poljoprivredne ponude’ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlovićnakon

papuk1U PP Papuk provode se i drugi projekti. U posjetiteljsku infrastrukturu u posljednje četiri godine investirano je 5,6 milijuna kuna. Uređen je prezentacijski centar Eko-točka Jankovac te staza prilagođena osobama s posebnim potrebama. Park je u sklopu projekta ‘Zelena linija’ nabavio dva hibridna i jedno električno vozilo i postavljene su tri punionice za električna vozila.

‘Papuk je prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta. Vjerujem kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj Geoparka Papuk i pridonijeti bržem i kvalitetnijem ostvarenju tri temeljna cilja, a to su: bolja zaštita geološke baštine, razvoj geoedukacije, te razvoj geoturizma i lokalne zajednice’ – izjavila je ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić.

Svjetski geoparkovi pričaju priču o našoj planeti staru 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Prikazuju dokaze prošlih klimatskih promjena i tako nas podsjećaju na aktualne klimatske izazove. Zajedno s lokacijama svjetske baštine i rezervatima biosfere geoparkovi daju doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera.

Svakako preporučamo da posjetite Park prirode Papuk i divite se našim prirodnim ljepotama. Upoznajmo prvo sebe, našu Hrvatsku uzduž i poprijeko , a tek onda ostatak Svijeta.

Više informacija o PP Papuk pogledajte na www.pp-papuk.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN