Park prirode Papuk zadržao status UNESCO svjetskog geoparka

Park prirode Papuk, inače prvi UNESCO geopark u Republici Hrvatskoj, zadržao je status svjetskog geoparka. U sklopu redovnog revalidacijskog procesa u srpnju 2019. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO...

Park prirode Papuk, inače prvi UNESCO geopark u Republici Hrvatskoj, zadržao je status svjetskog geoparka.

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa u srpnju 2019. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova. Tijekom četverodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle dvije godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave.

Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku o produljenju statusa UNESCO svjetskog geoparka za četiri godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu. „Čitavu budućnost Parka temeljimo upravo na potpisu UNESCO–a.  I naš najveći projekt Geopriče nosi njegov naziv. Stoga čitav napredak turističke ponude Parka koji se provodi na dobrobit lokalne zajednice, događa se i velikim dijelom zahvaljujući statusu UNESCO geoparka. Iznimno smo sretni i ponosni što nam je članstvo u svjetskoj zajednici geoparkova produženo za još četiri godine“ – izjavio je ovom prigodom Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Foto: PP Papuk

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode još 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim razdobljima prošlosti Zemlje.

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u “Panonskom moru”.

U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj – stupastog lučenja vulkanskih stijena.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN