Po uzoru na sustav Lika Quality Zadarska županija pokreće svoj regionalni sustav kvalitete

Model Lika Quality, koji je po mnogočemu jedinstven u Hrvatskoj te uspjeh koji je postigao, zainteresirao je i susjednu Zadarsku županiju pa su tako iz odjela za ruralni i...

Model Lika Quality, koji je po mnogočemu jedinstven u Hrvatskoj te uspjeh koji je postigao, zainteresirao je i susjednu Zadarsku županiju pa su tako iz odjela za ruralni i otočni razvoj te poljoprivredu i ribarstvo danas Zadarske županije bile u Gospiću na predstavljanju i upoznavanju ovog jedinstvenog sustava.

Tako su Ivana Starčević iz Lokalne akcijske grupe Lika te Petra Butković i Viktorija Rogić iz Klastera Lika Destination predstavile kolegama iz Zadarske županije ovaj odlična model povezivanja turističkih sudionika s lokalnim proizvođačima tj. OPG-ima, a koji funkcionira na tržištu, što je navažnije u cijeloj priči. Prvi uspješni model u Hrvatskoj, a da se na bavi formom, nego sadržajem i da je uspio na tržištu.

Sustav Lika Quality regionalni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira proizvedenih u destinaciji Lika. Znak Lika Quality dizajniran je kao kombinacija tradicionalne ličke kape i  međunarodne oznake za kvalitetu – slova Q. Znak je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika, a projekt provodi Klaster Lika Destination. 

No ono najvažnije, trenutno se u sustavu nalazi 169 proizvoda od 59 proizvođača s područja destinacije Lika koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Zadarske i Karlovačke županije.

Proizvodi koji se nalaze u sustavu Lika Quality dostupni su na zajedničkom prodajnom mjestu Lika Quality proizvoda u Nacionalnom parku Plitvička jezera gdje su mali lokalni proizvođači po prvi put imali priliku prodavati svoje proizvode pod zajedničkim brendom na jednom od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj. Uskoro će proizvodi biti u prodaji i u NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, PP Velebitu i drugim zaštićenim područjima u destinaciji Lika.

Predstavnici Zadarske županije žele pokrenuti sustava kvalitete i u svojoj županiji. Svjesni činjenice da svaka regija u Hrvatskoj ima iznimno bogatu gastronomsku ponudu i vrlo kvalitetne proizvođače, žele proizvođačima s područja Zadarske županije pomoći i motivirati ih da i dalje proizvode svoje kvalitetne proizvode, ali na taj način žele postići i da Zadarska županija, baš poput ličke postane prava gastro destinacija. 

Kako kažu iz Klastera Lika Destination, ovo nije prvi put da se ostale regije raspituju o pokretanju Lika Quality sustava jer je do sada već nekoliko LAG-ova iz ostalih dijelova Hrvatske zainteresirano za pokretanje oznake, što samo dokazuje i potvrđuje koliko je Lika Quality sustav hvalevrijedan projekt. 

Bravo za suradnju, otvorenost, proaktivnost i sinergiju. To nam kronično nedostaje i treba u Hrvatskoj, a pogotovo u turizmu. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati i držati se statusa quo u današnje moderno doba gdje su nam informacije dostupne na dlanu jedne ruke, i to odmah i sada. Pogotovo kada imamo jedan uspješan model u Hrvatskoj. Dobiti korisne i praktične savjete iz prve ruke je neprocjenjivo, jer tako možemo preskočiti neke početne probleme i izazove te ubrzati razvoj nekog projekta. Dapače, kupite know how i napravite svoju autentičnu i drugačiju verziju priče. Upravo zato je ovaj korak koji je napravila Zadarska županija odličan primjer suradnje i proaktivnosti, a sličnih odličnih pozitivnih poslovnih modela u Hrvatskoj imamo jako puno. Samo je potrebno pitati i u živo vidjeti kako se poslovni modeli na tržištu ponašaju. Jer jedno je teorija, a nešto sasvim drugo praksa.

Lag Lika tj. Lika Quality je odličan primjer kako strateški razvijati i brendirati turističku destinaciju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN