Pokrenut portal za online plaćanje turističke pristojbe u nautici

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je višejezičan portal nautika.evisitor.hr koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe. Iako je isti trebao biti pokrenut prije turistički sezone, pogotovo ove godine u kontekstu...

Hrvatska turistička zajednica pokrenula je višejezičan portal nautika.evisitor.hr koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe.

Iako je isti trebao biti pokrenut prije turistički sezone, pogotovo ove godine u kontekstu izvanredne situacije izazvane pandemijom covid19, jer upravo nautičari otvaraju i zatvaraju svaku turističku sezonu. No, bolje ikada nego nikada.

Portal predstavlja dodatni način plaćanja turističke pristojbe u nautici koja se dosad plaćala samo u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Portal je osim na hrvatskom jeziku, dostupan i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a korisnika na jednostavan i pregledan način vodi kroz proces prijave i plaćanja turističke pristojbe.

Također, portal podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova, a nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu.

Kako ističu iz HTZ-a, od početka godine do 15. srpnja prodano je više od sedam tisuća potvrda, odnosno vinjeta u nautici, što je 53 posto rezultata ostvarenog u prošloj rekordnoj godini. Dobre rezultate bilježimo i u segmentu nautičkog chartera u kojem je prema podacima sustava eCrew u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno gotovo 200 tisuća noćenja što je oko 57 posto lanjskog rezultata.

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi nautičari mogu platiti turističku pristojbu prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije što je najčešće slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji. 

Za promociju nautičkog turizma svakako našu glavnu komunikacisjku web platformu Croatia.hr , a koja donosi razne članke i informcija o nautičkom turizmu.

Hrvatska ima flotu od 4.300  plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s preko 17.000 vezova i preko milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičkih turista je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura po danu. Više od 30 posto tog novca se troši na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude.

POVEZANA VIJEST:

OD OVE GODINE JE PREKO SUSTAVA E-GRAĐANI MOGUĆE PRIJAVITI DOLAZAK STRANOG PLOVILA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN