lonjsko polje, proširena stvarnost

Pomoću igre proširene stvarnosti djeca upoznaju životinjski svijet Lonjskog polja

Edukativna igra „Istraži životinjski svijet Lonjskog polja“ pomoću tableta i znakova za očitanje u Krapju „oživljava“ dvadeset virtualnih životinja, predstavnika autohtonih životinjskih vrsta Lonjskog polja. Igru koja spaja zeleno...

Edukativna igra „Istraži životinjski svijet Lonjskog polja“ pomoću tableta i znakova za očitanje u Krapju „oživljava“ dvadeset virtualnih životinja, predstavnika autohtonih životinjskih vrsta Lonjskog polja. Igru koja spaja zeleno i digitalno, osmislio je startup Grow iza kojeg stoji mladi bračni par iz Kutine.

Ova uzbudljiva edukativna igra proširene stvarnosti omogućuje djeci i mladima da na zanimljiv način upoznaju autohtone životinjske vrste Parka prirode Lonjsko polje te osvješćuju važnost njihove zaštite.

Inovativnu igru osmislio je i stvorio startup Grow iz Novske, a na njezinu predstavljanju u Posjetiteljskom centru Krapje Parka prirode Lonjsko polje među prvima su je zaigrali učenici 4. razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj. Igrom su „oživjeli“ dvadesetak virtualnih životinja te svoje znanje o njima provjerili kroz zanimljiv kviz, priopćili su iz Pafrka prirode Lonjsko polje.

Ovaj odličan projekt spaja djeci danas zanimljiv virtualni svijet te kroz proširenu stvarnost djeca uče i upoznaju prirodu oko sebe i stvarni svijet, koji je danas djeci nažalost nepoznatiji od onog virtualnog.

Foto: PP Lonjsko polje

„Edukativna igra namijenjena je djeci i mladima koji posjećuju Park prirode Lonjsko polje. Njegov autohtoni životinjski svijet oni istražuju pomoću tableta na kojima je igra, te znakova za očitanje, tzv. „triggera“. Tableti su mogu posuditi u Posjetiteljskom centru Krapje gdje su postavljeni i znakovi za očitanje, a cilj nam je da za svaki posjetiteljski centar u Parku prirode stvorimo jedinstven digitalni sadržaj kojim bismo posjetiteljima obogatili posjet Lonjskom polju. Ponosni smo što smo igru realizirali u suradnji sa startupom koji se razvio u inkubatoru za gaming industriju u Novskoj“, istaknula je Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Josipa i Kristijan Bencek, kreatori igre i programeri Growa, pohađali su edukaciju o programiranju računalnih igara u Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije te uz podršku mjera za zapošljavanje koje su osigurali Hrvatski zavod za zapošljavanje, Županija i Grad Novska, pokrenuli svoj startup čime ova priča dobiva na dodatnoj važnosti i pokazuje koji je pravi smjer za jedinice lokalne samouprave.

lonjsko polje
Foto: PP Lonjsko Polje

„Naša je ideja spajati zeleno i digitalno! Želimo djecu uz pomoć gejmifikacije vratiti u parkove – gradske, nacionalne, parkove prirode… Ovo nam je treći takav projekt i sretni smo kada vidimo krajnji rezultat odnosno kako igra djeluje na djecu i mlade“, zaključuje je Kristijan Bencek te dodaje kako su igru testirali na najmlađim članovima obitelji. Upravo su im oni bili najstroži, ali i najiskreniji kritičari.

Posjetitelji Parka prirode Lonjsko polje igru mogu zaigrati već ovaj vikend. Posjetiteljski centar Krapje otvoren je u subotu i nedjelju od 9 do 17 sati.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN