Postignut privremeni dogovor o digitalnoj EU potvrdi o Covidu

Parlament i Vijeće EU u četvrtak su postigli privremeni dogovor o digitalnoj EU potvrdi o Covidu kako bi se olakšalo slobodno kretanje u Europi tijekom pandemije. Dokument će biti...

Parlament i Vijeće EU u četvrtak su postigli privremeni dogovor o digitalnoj EU potvrdi o Covidu kako bi se olakšalo slobodno kretanje u Europi tijekom pandemije.

Dokument će biti dostupan u digitalnom ili papirnatom obliku, a služit će kao potvrda da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, ili da je nedavno dobila negativni rezultat testiranja ili se oporavila od bolesti. U praksi će to biti tri zasebne potvrde. Zajednički okvir EU-a omogućit će izdavanje potvrda koje će se prihvaćati u drugim državama članicama EU-a.

Uredba o digitalnim EU potvrdama o Covidu trebala bi biti na snazi 12 mjeseci, a potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, što je iznimno važno kako ne bi došlo do diskriminacije putnika.

Dodatna ograničenja putovanja samo ako su propisno opravdana

Države članice ne bi trebale uvoditi dodatna ograničenja putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje „osim ako su potrebna i razmjerna za zaštitu javnog zdravlja”, kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19, uzimajući u obzir i dostupne znanstvene dokaze, „uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”. O takvim mjerama trebalo bi obavijestiti druge države članice i Komisiju najkasnije 48 sati unaprijed.

Cjepiva

Države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za osobe koje su dobile cjepivo odobreno u EU-u od strane Europske agencije za lijekove (EMA-e).  Trenutačno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Države članice mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih država članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila na popis za hitnu uporabu. 

Jamstva o zaštiti podataka

Potvrde će se verificirati kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje, a provjeravat će se i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi. Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a. Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve Parlamenta, njime se zasigurno označava znatno poboljšanje trenutačnog statusa quo za milijune građana EU-a. Digitalna EU potvrda o Covidu vratit će slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja diljem Europe. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja“, izjavio je Predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando López Aguilar.

Sljedeći koraci

Dogovoreni tekst uputit će se na odobrenje Odboru za građanske slobode, potom na na plenarnoj sjednici, kao i Vijeću. Odbor za građanske slobode glasat će o dogovorenom tekstu 26. svibnja 2021. Ako ga Odbor potvrdi, bit će podnesen na usvajanje na plenarnoj sjednici u lipnju (7. – 10. lipnja 2021.).

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN