Potpisan Sporazum o suradnji turističkih zajednica gradova i općina s područja Crikveničko – vinodolske rivijere

U Crikvenici je danas svečano potpisan Sporazum o suradnji turističkih zajednica gradova i općina s područja Crikveničko – vinodolske rivijere. Navedeni Sporazum potpisali su gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina,...

U Crikvenici je danas svečano potpisan Sporazum o suradnji turističkih zajednica gradova i općina s područja Crikveničko – vinodolske rivijere.

Navedeni Sporazum potpisali su gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, zamjenik gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić koji su u svojim izjavama napomenuli su kako će obaveze potpisnika Sporazuma biti planiranje i koordinacija zajedničkih aktivnosti, odnosno sastanaka, radionica te ostalih operativnih radnji. „Pripremit ćemo i kandidirati razvojne projekte te očekujemo punu financijsku podršku za njihovu realizaciju iz fondova sukladno novom zakonu“, istaknuo je gradonačelnik Rukavina u ime potpisnika Sporazuma.
 
Sporazum o suradnji turističkih zajednica gradova i općina s područja Crikveničko – vinodolske rivijere utvrđuje način suradnje s ciljem zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na udruživanje turističkih zajednica.

Turističke zajednice Crikveničko – vinodolske rivijere godinama uspješno surađuju u nizu projekata i aktivnosti, poput osmišljavanja i publiciranja zajedničkih tematskih promotivnih materijala, nastupa na stručnim i specijaliziranim sajmovima i pokretanja projekta turističke kartice. Ovaj sporazum nastavak je aktivnosti povezivanja i udruživanja, a proizlazi i iz zajedničke strategije razvoja turizma Crikveničko-vinodolske rivijere.

Panorama- Rivijera Crikvenica-Ivo Pervan

Izrazito sam sretan što je Crikveničko – vinodolska rivijera među prvima potpisala sporazum o suradnji. Iznimno je važno poticati udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnijeg pozicioniranja na tržištu i razvoja projekata koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli, te dodao kako ga iznimno raduje buduća suradnja turističkih zajednica Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodola koja na snažnim temeljima dosadašnje suradnje ima priliku postati još jača, bolja, konstruktivnija, naprednija i prosperitetnija, a sve u skladu sa zajedničkom strategijom razvoja turizma Crikveničko-vinodolske rivijere za sljedećih deset godina.

Novi paket zakona o turističkim zajednicama

Novi paket zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji stupa na snagu od 1. siječnja 2020. godine predvidio je projektno udruživanje turističkih zajednica, a koje je namijenjeno jačanju prepoznatljivosti pojedinog područja, formiranju nove turističke ponude, unapređenju turističke kvalitete i sadržaja turističkog proizvoda te razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove.

Riječ je o zakonima koji u cilju imaju povećanje ukupne učinkovitosti sustava turističkih zajednica, osobito na regionalnoj i lokalnoj (destinacijskoj) razini, osiguranje svih preduvjeta za sustavnu provedbu poslova destinacijskog upravljanja te osiguranje dostatnog izvora financiranja kroz Fond za udružene turističke zajednice koji omogućava transparentnije financiranje kako regionalnih tako i lokalnih turističkih zajednica.

Trenutno imamo dva formalna udruživanja turističkih zajednica –  Imotska krajima i Ravni kotari, dok se Hvar i crikvenička rivijera udružuju na bazi projekata, a pripremaju se i mnoga druga udruživanja. Uskoro o tome više.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN