Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Zavod za obnovu Dubrovnika, potpisali su Ugovor o izvršenju usluga izrade Plana upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika. Plan upravljanja je planski...

Grad Dubrovnik, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Zavod za obnovu Dubrovnika, potpisali su Ugovor o izvršenju usluga izrade Plana upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika.

Plan upravljanja je planski dokument temeljem kojega se stvara okvir za upravljanje lokalitetom svjetske baštine “Starog grada Dubrovnika” kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom.

“Povjerenstvo je pripremilo dokumentaciju o nabavi i izradilo projektni zadatak prema UNESCO-vim smjernicama, a on podrazumijeva suradnju gradske uprave i institucija s privatnim sektorom, udrugama, građanima, organizacijama civilnog društva i njegov uspjeh će ovisiti o uspjehu njegove implementacije u sve poteze oko upravljanja svjetskim dobrom”naglasila je uvodno ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić

Gradonačelnik Franković zahvalio se Zavodu za obnovu, Ministarstvu kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, načelnici Tanji Lolić i svima koji su sudjelovali u dugotrajnom procesu koji je prethodio potpisivanju ugovora.

Plan upravljanja definirat će sve ono s čime mi imamo probleme na dnevnoj bazi i samim time će život gradskoj upravi, stanovnicima i svim gospodarskim subjektima koji žele poslovati u povijesnoj jezgri biti puno lakši, jer će se znati pravila igre. Pripremamo i usvajanju buffer zone, uistinu vodimo računa o UNESCO-vom zaštićenom području na više razina” rekao je gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković te zaključio da je ključno sačuvati zaštićenu kulturnu baštinu u najboljem mogućem stanju za buduće generacije.

Plan upravljanja izrađuje se za razdoblje od 2020.-2025., a u njemu trebaju biti razrađeni ciljevi, definirani prioriteti kroz akcijski plan, te prijedlozi konkretnih uvjeta i mjera, organizacijski modeli i pravila koja bi trebalo usvojiti na Gradskom vijeću, a sve u svrhu optimalne zaštite i očuvanja dobra svjetske baštine u ključnim procesima uključivanja u suvremene tijekove života i gospodarskog razvoja.

“Ovo je prvi plan upravljanja u Republici Hrvatskoj za područje koje je pod zaštitom UNESCO-a zbog čega smo mi uključili Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, kao i strane stručnjake koji imaju iskustva u izradi plana upravljanja kako bismo kvalitetno odgovorili ovom zadatku” zaključioje dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit.

Povezane vijesti: