Potpore za ulaganja u diversifikaciju, produljenje sezone, održivo poslovanje i veću kvalitetu ponude

Usvojena je Uredba o poticanju ulaganja u sektoru turizma.

Autor:  HrTurizam.hr

30. ožujka 2024.

Na sjednici održanoj 28. ožujka vlada Republike Hrvatske usvojila je Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2024. i 2025.  

Usvojena je i Uredba o poticanju ulaganja u sektoru turizma, koja je sektorski specifičan program potpora. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ga je ocijenila najznačajnijim instrumentom poticanja investicija u turizmu.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnostima vezanim uz obnovu potresom pogođenih područja, istaknuvši kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji uz dinamičnu obnovu, intenzivno provodi i program revitalizacije tog područja, a posebno je izdvojio aktivnosti u sektoru obrazovanja i podizanja kapaciteta zdravstvenog turizma.

Ulaganja u zdravstveni turizam

Ministar je naglasio važnost revitalizacije potresom pogođenog područja ulaganjem u razvoj zdravstvenog turizma, podsjetivši kako je ministrica Brnjac prošli tjedan potpisala ugovor s Lječilištem Topusko vrijedan čak 17 milijuna i 200 tisuća eura bespovratnih sredstava za projekt Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održivi način.

"Naglašavam da je ovaj projekt dio velikog razvojnog projekta Topusko pametni termalni grad, sveukupne vrijednosti čak 100 milijuna eura, a koji predstavlja niz infrastrukturnih i gospodarskih projekata s ciljem povećanja kvalitete života i gospodarske aktivnosti mjesta Topusko, a samo mjesto pozicionirati kao predvodnika u pružanju zdravstvenih usluga lječilišnog i rekreativnog turizma u Republici Hrvatskoj", rekao je Medved.

/// Brnjac: Nova era zdravstvenog turizma u Hrvatskoj – najviše bespovratnih sredstava 17,2 milijuna eura osigurano za Lječilište Topusko

Administrativno rasterećenje gospodarstva

Na sjednici je usvojen Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2024. i 2025. Putem 103 mjere iz tog plana gospodarstvo bi trebalo biti rasterećeno za obveze ukupno vrijedne 364 milijuna eura.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je kazao kako je Akcijski plan za administrativno rasterećenje jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021. do 2026.

Uredba za poticanje ulaganja u turizam 

Predstavljajući Uredbu o poticanju ulaganja u sektoru turizma, ministrica Brnjac podsjetila je na novi Zakon o turizmu koji je stupio na snagu 1. siječnja i kojim se uz ostalo proširuje i unapređuje regulatorni okvir za poticanje ulaganja.

"Uredba je u cijelosti usklađena s odredbama Opće uredbe o skupnom izuzeću (GBER), njome se definiraju uvjeti spojivosti državnih potpora iz članaka Zakona o turizmu s pravilima o dodjeli državnih potpora za ulaganja, i u skladu je i sa Zakonom o državnim potporama", kazala je.

Naglasila je i da su potpore, koje se u skladu sa Zakonom o turizmu i novom uredbom mogu dodijeliti, namijenjene ostvarenju strateških ciljeva iz Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

Osim uvjeta spojivosti s pravilima o državnim potporama, uredba uređuje i način dodjele potpora na temelju kriterija za dodjelu predviđenih u Zakonu o turizmu.

/// Ministrica Brnjac o ulaganjima u sport, zdravstvenom turizmu i novim pravilima za oglašavanje smještaja

Dodjela potpora

Potpore će se dodjeljivati velikim, mikro, malim i srednjim poduzećima u ekosustavu turizma, što uključuje smještaj, pripremu i usluživanje hrane i pića, putničke agencije i touroperatore i sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti, te prvi puta i marine i čarter flotu u smislu njihova ozelenjivanja i zaštite okoliša.

Očekuje se da će ulaganja koja će se poticati donijeti veću diversifikaciju turističke ponude, produljenje turističke sezone, održivo poslovanje i veću kvalitetu turističke ponude, dodala je.

"Potpore se dodjeljuju u obliku umanjenja stope poreza na dobit za projekte definirane ovom uredbom te za aktiviranje neaktivne imovine u obliku umanjenja naknade za raspolaganje neaktivnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske", pojasnila je ministrica.

Time se nastavlja i dinamika ulaganja u sektor turizma, koja su nakon pandemije dobila novi zamah kroz NPOO, a sredstva za provedbu uredbe planirana su u obliku poreznih olakšica i oslobađanja plaćanja naknada za raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, zaključila je Brnjac.

/// Dodijeljeno 106 milijuna eura bespovratnih sredstava za zdravstveni, aktivni i posjetiteljski turizam

Foto: Promotiv travel outdoor

Autor:  HrTurizam.hr

30. ožujka 2024.