Predstavljeni turistički potencijali Osječko-baranjske županije na konferenciji Jiaxing City u Kini

U kineskom gradu Jiaxingu održana je trodnevna „Međunarodna konferencija suradnje u turizmu Jiaxing City 2019.“ na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem. Cilj ove tradicionalne...

U kineskom gradu Jiaxingu održana je trodnevna „Međunarodna konferencija suradnje u turizmu Jiaxing City 2019.“ na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem. Cilj ove tradicionalne turističke konferencije je poticanje suradnje u turizmu između kineskih i stranih turističkih agencija, državnih institucija i asocijacija aktivnih u sektoru turizma.

Radnim posjetom ovom dijelu Kine želimo potaknuti podizanje investicijskih aktivnosti u našu županiju i podržati suradnju u turizmu. Potpisali smo ugovor o suradnji između Turističke asocijacije provincije Zhejiang, Turističke asocijacije grada Jiaxinga i Osječko-baranjske županije“, izjavio je župan Anušić. „Nakon potpisivanja ovog ugovora, očekujemo da će se povećati turistička suradnja između Kine i Hrvatske te da će turistička razmjena rasti iz dana u dan. Već smo iskomunicirali konkretnije planove. Sada se radi o turizmu, a iduća će tema biti proširivanje međusobne gospodarske suradnje za što smo do kraja godine dogovorili još jedan sastanak.

Provincija Zhejiang, s populacijom od 57 milijuna stanovnika te GDP-om od 850 milijardi dolara, jedna je od najbogatijih kineskih provincija koja je predodređena za razvoj suradnje u turizmu između Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Na 9. izdanju konferencije potpisani su ugovori o suradnji s Osječko-baranjskom županijom i predstavnicima Južne Koreje. Pred kineskim turističkim agentima, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth, predstavila je turističku ponudu Osječko-baranjske županije s ciljem aktivnijeg djelovanja kineskih turističkih agencija te snažnijeg privlačenja prema istoku Hrvatske, posebice Kopačkom Ritu, povijesnoj i kulturnoj baštini grada Osijeka, prirodnim ljepotama Baranje te gastronomskoj i enološkoj ponudi.

Organizatori konferencije te najviši predstavnici turističkih asocijacija provincije Zhejiang i grada Jiaxinga, najavili su posjet Hrvatskoj u drugoj polovici godine kako bi intenzivirali ovu suradnju.

Iz Jiaxinga donosimo isključivo pozitivne dojmove kroz prijateljski raspoložene domaćine, a u idućem posjetu priredit ćemo konkretne projekte za suradnju. Iskazali su interes za hrvatska vina i prirodna okruženja.  Posjet kineskih turista Hrvatskoj, nakon uspjeha naših Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, porastao je za 300%. Sve ih više zanimaju turističke ture kontinentalnom Hrvatskom, gdje je upravo naša prednost. Pozvali smo ih da posjete Slavoniju za vrijeme Dana hrvatskog turizma koji se ove godine prvi put održavaju na kontinentu“, zaključio je župan Anušić.

Turisti iz Kine, osim sunca i mora, sve češće traže sadržaje kojima Slavonija obiluje. Park prirode Kopački rit, kojeg često nazivaju europskom Amazonom, dvorac Eugena Savojskog u Baranji, Palača Gutmann u Belišću, dvorci Prandau Norman u Valpovu, Pejačević u Našicama i Osijeku te Mailath u Donjem Miholjcu, odišu poviješću čuvajući stoljetnu tradiciju kraja. A kako bi proslavili hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma, Osječko-baranjska županija će organizirati trodnevni Festival Puta Svile.

Izvor / foto: Osječko-baranjska županija

Vijesti: