Regionalna vinoteka u Osijeku uskoro postaje Eno-gastro interpretacijski centar

Osijek i Županija zajedno u projektu "Wine tour - eno gastro interpretacijski centar"

Grad Osijek provodi projekt “Wine Tour – eno gastro interpretacijski centar” kroz koji će se urediti prostor te multimedijalno opremiti Regionalna vinoteka u Osijeku u interpretacijski centar.

Projekt je vrijedan 667.001,86 kuna, od čega Ministarstvo turizma osigurava 392.200,00 kuna, a prepoznajući važnost provedbe projekta Osječko-baranjska županija je s Gradom Osijekom zaključila sporazum po komu ga sufinancira s 137.400,00 kuna. U Regionalnoj vinoteci zastupljeno je preko 20 proizvođača vina Osječko-baranjske županije iz sva 4 vinogorja. Ova vinogorja sadržavaju i 12 vinskih cesta čija će se ponuda također prezentirati u novom interpretacijskom centru.

Gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić ističe kako je ovaj projekt nastavak izvrsne suradnje Grada i Županije, u komu Grad daje prostor, a Županija ga uređuje. Rekao je da se sve to radi s ciljem podizanja turizma na višu razinu, a najavio je da će u prosincu početi novi projekt od posebnog značenja za uređenje Tvrđe i turistički nastup Slavonije – uređenje infrastrukture Tvrđe.

Foto: Osječko-baranjska županija

U novouređenom prostoru 20-ak proizvođača vina iz 4 vinogorja dobit će mogućnost na suvremen način prezentirati svoju ponudu, čime podižemo turističku ponudu na višu razinu. Ovaj projekt uklapa se u sveobuhvatnu priču obnove i uređenja Tvrđe pa uz već postojeći veliki projekt izgradnje Trga Vatroslava Lisinskog i rekonstrukcije Stare pekare, u 12. mjesecu očekujemo još jedna veliki projekt obnove cjelokupne infrastrukture Tvrđe. Sve ovo otvara mogućnosti novih zapošljavanja, novih prihoda i novog razvoja grada i županije” poručio je Vrkić.

Današnja Regionalna vinoteka (budući Eno-gastro interpretacijski centar), rezultat je EU projekta – WINE TOUR, vrijednog 1.248.519,29 eura, u sklopu kojeg su uz osječku Regionalnu vinoteku uređene i 4 manje vinoteke na sva 4 vinogorja Osječko-baranjske županije, uređeno je 17,13 km vinskih cesta te su provedene aktivnosti edukacije i promocije turističkih sadržaja na vinogorjima.

Cilj projekta “Wine tour – eno gastro interpretacijski centar” je da Regionalna vinoteka funkcionira svakodnevno i bude na raspolaganju turistima koji posjete Osijek i Osječko-baranjsku županiju te da kroz kušanja vina mogu upoznati naša vina, vinogorja i eno ponudu, ali i potom posjetiti vinogorja i vinare koji proizvode ta izvrsna vina. O Tvrđi ne treba puno govoriti, ona je sama po sebi prekrasna, što kaže svatko tko u nju dođe. Zato cijeli prostor treba sustavno obnavljati te mu ujedno davati nove sadržaje i višu razinu turističke ponude” kazao je župan  Osiječko – baranjske županije, Ivan Anušić.

 

Foto: Osječko-baranjska županija

Kroz izradu inovativnih multimedijskih rješenja, eno-gastronomska priča Slavonije i Baranje bit će interpretirana i prezentirana na inovativniji i kvalitetniji način. Primjenom suvremenih i intuitivnih tehnologija i modernog dizajna proširit će se doživljaj potencijalnih korisnika, a time i potražnja za tradicionalnim, autohtonim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Eno-gastro interpretacijski centar svoja bi vrata posjetiteljima trebao otvoriti krajem studenog ove godine.

Vinoteka je i mjesto događanja brojnih manifestacija različitog karaktera u dvorištu Kazamata, a koje privlače vrlo velik broj posjetitelja i imaju tendenciju stalnog rasta, što ilustrira dodatni potencijal povećanja broja posjetitelja u budućem eno-gastro interpretacijskom centru.

Inače, tijekom prvih deset mjeseci ove godine na području Osječko-baranjske županije bilježi se porast broja noćenja od čak 20 % i dolazaka od 16 %.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN