Tabak: Možemo se nadati u idućih nekoliko godina boljim uvjetima rada. Za sada to ne vidimo u skoroj budućnosti

Završio je sastanak predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja s ministrom financija Zdravkom Marićem. Ugostitelji ističu im je rad u posljednjih 18 mjeseci noćna mora zbog pandemije koronavirusa, a od Vlade...

Završio je sastanak predstavnika Nacionalne udruge ugostitelja s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Ugostitelji ističu im je rad u posljednjih 18 mjeseci noćna mora zbog pandemije koronavirusa, a od Vlade traže smanjenje stopu PDV-a. I to kroz dva načina: smanjenje PDV-a na piće na 13 posto ( pivo, vino i bezalkohola pića ), ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka.

No, kako prenosi HRT, ministar Marić odbio je oba njihova zahtjeva. “Od strane Udruge ugostitelja došao je prijedlog da zaobilazno dođemo do te teme da se trošak radne snage izbija iz osnovice PDV-a. To jednostavno ni u našem poreznom sustavu ni u sustavu Europske unije bilo koje zemlje nije prepoznato ni moguće u konačnici zakonski definirati“, istaknuo je Zdravko Marić, ministar financija.

Sektor turizma i ugostiteljstva predstavlja 21 % svih poduzeća u RH, a djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića je osnovna djelatnost 2/3 tih poduzeća sa ukupnim dijelom sektorske zaposlenosti od 51,4 %. Poslovanje u sektoru je do početka pandemije bilo na rubu profitabilnosti, a korona kriza je bitno potencirala sve postojeće probleme i cjelokupan sektor dovela pred sam krah i nadolazeći val COVID stečajeva.

Uz 25% PDV-a te 3% ( zavisno od grada do grada ) poreza na potrošnju, ugostitelji u Hrvatskoj imaju najveće porezno opterećenje. “Ugostiteljima mogu samo poručiti da se snađu kako god mogu s novim kreditima. Možemo se nadati da ćemo u idućih nekoliko godina imati bolje uvjete rada. Za sada to ne vidimo u skoroj budućnosti u onim zahtjevima koje smo tražili“, naglasila je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Foto: Vladyslav Tobolenko on Unsplash

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN