“Tišina molim. Film i grad se vole” nova filmska manifestacija u Dubrovniku

Snimanje serije Igre prijestolja, postavilo je Dubrovnik na svjetske filmske karte. Medijska eksponiranost nije prošla nezapaženo, pa je tako Dubrovnik već poslužio kao filmski set američkoj seriji „Dig“, te...

Snimanje serije Igre prijestolja, postavilo je Dubrovnik na svjetske filmske karte. Medijska eksponiranost nije prošla nezapaženo, pa je tako Dubrovnik već poslužio kao filmski set američkoj seriji „Dig“, te indijskom filmu „Fan“.

Dubrovnik je u ožujku ugostio i najpoznatiji svjetski filmski serijal Ratova zvijezda, a sve su dalje pregovori i oko snimanja James Bonda u Dubrovniku. U planu je čak i gradanja velikog filmskog studija 30-ak kilometara oko Dubrovnika. Sve su to činjenice kako je Dubrovnik postao prava filmska meka, no filmske kulise svakako nisu novost samim Dubrovčanima jer Dubrovnik uz film živi već skoro cijelo stoljeće.

To znaju i trojica mladića, svi veliki zaljubljenici u film koji u Dubrovniku pokreću filmsku manifestaciju „Tišina Molim! Film i Grad se vole…”, koja će se održati od 14. do 23. travnja 2016. godine.

Ideja je nastala otprilike prije godinu dana kada su trojica mladića, svi veliki zaljubljenici u film krenuli istraživati što je sve osim Star Warsa i Game of Thronesa snimano u Dubrovniku. Tomislav Tepšić, Miran Dilberović i Krešo Glavinić trojica su mladića koji u ovoj filmskoj manifestaciji predstavljaju Kulturnu udrugu Aster. Radeći na Star Wars-u i Game of Thrones-u krenuli su u potragu za ostalim filmovima i materijalima te shvatili da ima dovoljno materijala za jedan ovakav projekt, tj. filmsku manifestaciju.

U kratkom periodu od 14. do 23. travnja želimo da se stariji sugrađani prisjete što se sve snimalo u njihovoj mladosti, mlađi da se educiraju i informiraju o povijesti filma u Dubrovniku, a turiste želimo upoznati sa jednom drugačijom slikom Dubrovnika koja je slabije korištena u samoj njegovoj promociji, izuzevši Game of Thrones i Star Wars.“ Ističu iz mladi organizatori te dodaju kako je cilj pokazati odnos filma i Dubrovnika, njihove povijesti i sadašnjosti.

tisinamolim

Osim filmskih projekcija, program je bogat raznim kreativnim sadržajem od izložbi, radionica, turističkih tura po lokacijama gdje su snimani gore navedeni filmski hitovi kao i filmskim pub kvizom. Organizatori ove odlične turističke priču su Kulturna udruga ”Aster” i Kinematografi Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN