Crikvenica više ne želi vikendaše, kako mlade tako i umirovljenike?

Kako sam rođeni Zagrepčanin, inače danas već deset godina živim u Vinkovcima, oduvijek su bila vikend putovanja u Crikvenicu, najomiljenija vikend destinacija zagrepčana. Uvijek je bilo, idemo skupiti za...

Kako sam rođeni Zagrepčanin, inače danas već deset godina živim u Vinkovcima, oduvijek su bila vikend putovanja u Crikvenicu, najomiljenija vikend destinacija zagrepčana. Uvijek je bilo, idemo skupiti za benzin i otići za vikend u Crikvenicu. Doduše, kako sam već s 16,5 godina počeo raditi kao animator u turizmu, nažalost nikada sa svojom ekipom nisam bio u Crikvenici, no to je bilo pravilo mladih zagrepčana. More prije mora tj. pravog godišnjeg. Tako smo govorili.

Također, Crikvenica je oduvijek bila i destinacija koju smo zvali Zagreb u malom, jer je jako puno zagrepčana, osim vikendom, svoj godišnji odlučilo provesti baš u Crikvenici. Sigurno kako je dobrim dijelom, odluka za provesti godišnji u Crikvenici bila donesena i prijašnjim pozitivnim iskustvom. Istodobno, zbog svoje blizine, prvo more iz Zagreba kako su je zagrepčani od milja zvali, bila je svih ovih godina i omiljena destinacija umirovljenika, kako zbog blizine zbog kratkog puta, tako i zbog manjih troškova putovanja.

U cijeloj priči rodila se davno prije cijela jedna ekonomija, organizirani busevi kao i vikend aranžmani koji su nuditi jeftin prijevoz do Crikvenice za vikend i nazad. Crikvenica je jedni djelom živjela upravo od vikendaša iz Zagreba, i to dobro živjela. No, vremena su drugačija, Crikvenica se iz godine u godinu razvila, podiže svoju kvalitetu smještaja. Upravo ove godine, Crikvenica slavi 130 godina bavljenja turizmom, veliki jubilej, a za koji su sasvim sigurno jednim djelom zaslzžni bili i vikendaši. Nakon prošlo godišnje rekordne turističke sezone i ova godina je počela kao nikada prije. Tako je od siječnja do svibnja 2018. godine na Rivijeri Crikvenici je boravilo 50.835 gostiju, ostvarivši ukupno 158.315 noćenja, što je 26,64 % više dolazaka i 27,22 % više noćenja u odnosu na isto razdoblje u 2017. godini.

Crikvenica zabranjuje ulazak buseva tijekom vikenda u destinaciju koji dovoze turiste na jednodnevne izlete 

Pod prizmom smanjenja gužvi, Grad Crikvenica je donijela Odluku o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice tijekom turističke sezone, točnije od 15.lipnja do 15. rujna.  Radio se odluci Grada Crikvenice po kojoj autobusi koji dovoze turiste na jednodnevne izlete od 15. lipnja do 15. rujna, a riječ je uglavnom o umirovljenicima, više neće moći ući na područje grada.

Kako piše u obrazloženju Odluke, na području Grada Crikvenice je tijekom ljetne turističke sezone, naročito subotom i nedjeljom uočen dolazak većeg broja turističkih autobusa s više tisuća turista. Ocijenjeno je da je potrebno dolazak autobusa i jednodnevnih turista svesti na prihvatljivu mjeru imajući u vidu održiv kapacitet cesta, javnih površina, naročito plaža. Stoga je u suradnji s turističkom zajednicom i tijelima koje se bave turističkom djelatnošću izrađen prijedlog odluke kojom se namjerava prometno urediti dolazak navedenih turista, ističu iz grada Crikvenice.  Odluka se odnosi na zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima na području grada Crikvenice ( naselja Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo), dok je kazna za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima iznosi 40.000,00 kuna (bez PDV ) po jednom vozilu.

Naravno odluka direktno se tiče „vikendaša“ kako mladih, a ponajviše umirovljenika. Bez obzira na možda dobru namjernu grada Crikvenice kako bi podigli kvalitetu gostiju, to se ne radi na ovakav način, praktički zabranom jednom dijelu turista od kojih je Crikvenica jako dobro živjela svih ovih godina. Važno je za naglasiti kako se Odluka ne odnosi na turističke autobuse koji dovoze ili odvoze goste koji imaju osiguran smještaj u smještajnim objektima.

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske reagirali: Ministre Cappelli, spriječite diskriminaciju domaćih starijih turista!

Sindikat umirovljenika (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) usprotivili su se u četvrtak odluci Grada Crikvenice te je smatraju diskriminirajućem upravo prema umirovljenicima. Umirovljeničke udruge obratile su se pismom i ministru turizma Gariju Cappelliju u kojem ističu kako je dobro poznato da na takve jednodnevne turističke izlete dolaze umirovljenici, pa ocjenjuju da se time diskriminira jedna kategorija turista, a to su domaći turisti, koji su k tome uglavnom osobe starije životne dobi.

“Izražavamo iznimnu zabrinutost zbog nedavno donesene Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice i saznanja da bi se slična odluka mogla izglasati i za područje Grada Novog Vinodolskog i moguće drugih gradova. Naime, gore spomenute odluke se odnose isključivo na autobuse koji dovoze turiste na jednodnevne izlete, a dobro je poznato da je riječ o umirovljenicima. Time se diskriminira samo jedna kategorija turista, a to su domaći turisti, koji su k tome uglavnom osobe starije životne dobi. S obzirom da je problem višeslojan, molimo da obratite pažnju na najvažnije stvari. Jednodnevni izleti su dio turističke ponude, a s obzirom na to da se Republika Hrvatska u gospodarskome smislu orijentirala na turizam kao glavni nositelj razvoja, ograničavanje turističke ponude šteti imidžu Hrvatske kao turističke zemlje, te neće donijeti ništa dobro lokalnim zajednicama koje takve odluke budu provodile“ ističu iz Udruga umirovljenika te dodaju kako najveći broj jednodnevnih turista su hrvatski umirovljenici, koji na turističke destinacije dolaze u povoljnim aranžmanima (od 80 do 120 kuna) iz razloga jer im je jedino to financijski prihvatljivo. Cijelo priopćenje pogledajte ovdje

Naime, prosječna mirovina u Republici Hrvatskoj za ožujak 2018. prema službenim podacima HZMO-a iznosi 2.345 kuna. Linija siromaštva prema DZS-u u 2017. je iznosila 2.180 kuna. Takve mirovine prima 52,5 posto naših umirovljenika ili više od 600.000 ljudi. Pozdravljam želju grada da se riješi problem gužvi u gradu i dovede red, no ne na taj način, diskriminacijom ili zabranom jednog dijela turista, zato postoji strateški i planski razvoj, za koji je Crikvenica imala više nego dovoljno vremena i kapitala, upravo zahvaljujući prihodu od turizma.

Ukoliko u Crikvenici smatraju da su sada destinacija za 4.zvjezdice, što svakako nisu, to se ne definira samo željom, nego kvalitetom usluge, ponude smještaja i sadržaja, pa tako u konačnici i cijenom. Neka dignu cijene u destinaciji za 40 posto ukoliko smatraju da su na razini 4 zvjezdice i odmah će jasno dati do znanja o kakvoj se cjenovnom rangu destinacije radi.

No, je li podizanje cijene realno sukladno trenutnom turističkom proizvodu Crikvenice? Tu nije pitanje puke cijene, nego vrijednosti za novac. Destinaciju 4 zvjezdice ne čini hotel tom kategorijom, da on je jedan od preduvjeta, ali destinacija niti motiv dolaska nije smještaj, nego turistička destinacija. Destinacija mora biti na toj razini, svojim uređenjem, kvalitetom i sadržajem za takav tip gostiju. Uostalom, pitanje je strateškog i održivog razvoja cijele destinacije, pa tako i prometne infrastrukture koja se nije razvijala sukladno turističkom rastu. Sve je manje parkinga, zelenila, plaža, a sve više turista i cijela infrastruktura puca po šavovima. I to je glavni razlog svih problema.

Kako je Nedo Pinezić u jednoj od svojih kolumni istaknuo… „Dobra destinacija je poput dobre kazališne predstave. Gledatelji biraju različito mjesto u kazalištu po različitoj cijeni, od partera do lože, ali svi gledaju istu predstavu“. To je dobra formula za marketiranje proizvoda i ona se uspješno primjenjuje u najrazvijenijim turističkim zemljama

Pametnom dosta. Da li je ovo dobra ili loša odluka, vrijeme tj. tržište će pokazati svoje.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN