Tromilijunti putnik u Zračnoj luci Split

Zračna luka Split je s više od stotinu letova dnevno tijekom ljetnih mjeseci povezana izravnim letovima 60-tak europskih zrakoplovnih kompanija, koje Split kao glavno središte Dalmacije povezuju sa 108...

Zračna luka Split je s više od stotinu letova dnevno tijekom ljetnih mjeseci povezana izravnim letovima 60-tak europskih zrakoplovnih kompanija, koje Split kao glavno središte Dalmacije povezuju sa 108 destinacija Europe. U proteklih  osam godina splitska zračna luka je svake godine bilježila porast broja putnika. Njihov je broj porastao od 1,2 milijuna u 2010.g. do prošlogodišnjeg rekorda od 2,8 milijuna, a ove godine zabilježen je i tromilijunti putnik te novi rekord.

Tako je prošli tjedan, točnije 25.listopada, u Zračnoj luci Split po prvi put u povijesti dočekan je tromilijunti putnik, a stigao je letom OU 413 Croatia Airlines-a iz Frankfurta.

Rezultat je to pozitivnog trenda rasta broja putnika i zračnog prometa, pogotovo u ljetnom periodu. Naime, Zračna luka Split u prvih devet mjeseci bilježi rast prometa putnika od 10% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Samo u mjesecu srpnju kroz Zračnu luku Split prošlo je gotovo 700.000 putnika, što je također rekordan broj putnika u jednom mjesecu u povijesti ne samo Zračne luke Split nego i ostalih zračnih luka u Hrvatskoj.

Niskotroškovni (low cost) prijevoznici su u Splitu najznačajnija grupacija koja u Resnik dovede čak polovicu putnika. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala koji se proširuje za dodatnih 35 tisuća kvadrata za koje je Zračna luka dijelom osigurala vlastita sredstva, trebali bi biti gotovi do sezone 2019. godine.

Prema dosadašnjim najavama zračnih prijevoznika trend rasta prometa putnika i zrakoplova nastavit će se i u posezoni.

Turistički rekordi Splitsko-dalmatinske županije

Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ SDŽ tijekom mjeseca rujna je na području Srednje Dalmacije ostvareno u  komercijalnom smještaju 431.504 dolaska i 2,117.324 noćenja, što predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima.

U prvih devet mjeseci je u komercijalnom smještaju ostvareno 3.231.624 dolaska (rast od 8 posto) i 16.928.079 noćenja (rast od 5 posto). Najbrojniji gosti u prvih devet mjeseci su Poljaci sa 308 tisuća dolazaka i 2,3 miljuna noćenja te Nijemci sa 2 miljuna dolazaka koji ostvaruju rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Značajan rast dolazaka i noćenja u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se sa tržišta SAD-a i to 25 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima te  skandinavskih, britanskih i francuskih gostiju.

Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske i to sa 1,34 milijuna noćenja nautičara u prvih devet mjeseci, odnosno gotovo polovicom svih nautičkih noćenja koja su napravljena u Hrvatskoj.

 

Vijesti: