Turska se planira usmjeriti na zdravstveni i kongresni turizam

Nakon što je 2018. godine ugostila 39,5 milijuna stranih posjetitelja i pritom ostvarila prihod od 29,5 milijardi dolara, Turska ove godine očekuje čak 50 milijuna turista iskorištavanjem svoje konkurentske...

Nakon što je 2018. godine ugostila 39,5 milijuna stranih posjetitelja i pritom ostvarila prihod od 29,5 milijardi dolara, Turska ove godine očekuje čak 50 milijuna turista iskorištavanjem svoje konkurentske moći u alternativnim turističkim područjima poput zdravstvenog i kongresnog turizma. S obzirom na infrastrukturnu spremnost u okvirima smještaja, Turska nastoji povećati prihode širenjem u druge turističke sektore, no pritom ne ograničavajući „sunce i more“ koncept turizma, prenosi Daily Sabah.

Osman Ayık, predsjednik Turske federacije hotelijera (TÜROFED), izjavio je kako turizam u Turskoj nije samo vezan uz more, pijesak i sunce, već i da je cilj promovirati alternativne oblike turizma na, za zemlju, najbolji mogući način.

Podsjećajući kako je kongresni turizam posljednjih godina stagnirao, Ayık je kazao kako su mnogi kongresi otkazivani 2015. i 2016. godine zbog niza različitih razloga. Naglasvši kako je kongresni turizam počeo ponovo rasti, Ayık je izjavio kako Turska „očekuje značajnu dinamičnost u kongresnom turizmu, posebno u 2020. godini. Imamo razvijenu infrastrukturu i naša konkurentska snaga je na vrlo visokom nivou. Možemo se oporaviti u vrlo kratkom vremenu.

Također, Ayık je naveo kako je Turska privukla značajan udio u zdravstvenom turizmu te objasnio kako se infrastruktura bolnica značajno poboljšala u pogledu tog oblika turizma. „Naši standardi usluga koje pružaju bolnice uvelike su porasli. Znanstvena dostignuća i vještine naših liječnika su na vrlo visokoj razini. Nalazimo se na prekretnici zdravstvenog turizma u državi“, dodao je.

Istaknuo je i kako se sustavi koji pružaju skrb u zdravstvenom turizmu trebaju dalje razvijati. „Vjerujemo da ćemo, ako se okrenemo određenim ulaganjima u područja koja će odgovoriti na želje starijih Europljana kako bi proveli svoje živote u umjerenoj klimi, stvoriti vrlo ozbiljan potencijal i u tom području. Kao Turska i Antalya, prisutni smo u svim područjima turizma. Imamo jaku infrastrukturu koju je lako iskoristiti u bilo kojem području“, zaključio je.

Erkan Yağcı, predsjednik Udruženja mediteranskih hotelijera i operatera (AKTOB), izjavio je kako turisti iz cijelog svijeta dolaze u Tursku na odmor.

Naglasio je kako je raznolikost u turizmu izrazito važna jer se turistička industrija razvija na temelju modela „all-inclusive“. Turski turizam je bio vrlo uspješan u tom području, dodao je, te je Turska jedna od rijetkih zemalja koja je ovaj sustav implementirala na najbolji mogući način. Yağcı je još jednom naglasio kako Turska mora diversificirati turizam kako bi postigla svoj cilj privlačenja 70 milijuna turista, te je dodao kako „treba razvijati kulturne, sportske i zdravstvene modele uz „sunce i more“ turizam“.

Izvor: Daily Sabah

Povezane vijesti: