TZ Bakra prva u Hrvatskoj organizira licencirani tečaj Interpret Europe za vodiče interpretatore

Svjesni činjenice da se svjetska baština već dugo na taj način prezentira široj publici te da je najveći adut za izlazak iz turističke izoliranosti grada Bakra upravo njegovo bogato...

Svjesni činjenice da se svjetska baština već dugo na taj način prezentira široj publici te da je najveći adut za izlazak iz turističke izoliranosti grada Bakra upravo njegovo bogato prirodno i kulturno naslijeđe, Turistička zajednica grada Bakra i Grad Bakar prepoznali su potrebu za kvalitetnim educiranjem turističkih vodiča, muzejskih djelatnika i djelatnika u parkovima prirode.

Stoga su u suradnji s prvom interpretacijskom vodičkinjom i trenericom u Hrvatskoj i autoricom popularnih “Secret Zagreb” tura, Ivom Sillom odlučili organizirati licencirani Interpret Europe tečaj “Vodič interpretator” koji će se u listopadu i studenom održati u Bakru. Tako je Turistička zajednica Grada Bakra u srpnju popunila sva mjesta za Interpret Europe licencirani tečaj “Vodič interpretator” koji će se tek u listopadu održati u Bakru i tako postala prva destinacija u Hrvatskoj koja je samostalno organizirala licencirani Interpret Europe tečaj za vodiče interpretatore.

Kostimirane tematske ture, posjetiteljski centri, pripovijedanje (storytelling), radionice, ekomuzeji – sve je to interpretacija baštine odnosno način na koji se prirodna i povijesna baština “prevodi” na jezik razumljiv lokalnom stanovništvu svih generacija (posebno djeci i mladima) te posjetiteljima i turistima koji žele doživjeti povijest i kulturu zemlje koju posjećuju.Interpret Europe je europsko strukovno udruženje koje okuplja oko 500 profesionalca s područja interpretacije baštine iz 45 zemlje te kroz niz tečajeva koje njihovi članovi održavaju u svojim zemljama provodi raznovrsne edukacije s ciljem što kvalitetnije interpretacije baštine, neizostavnog dijela kulturnog turizma.

Turistička zajednica Grada Bakra na taj se način aktivno uključuje u razvoj interpretacije baštine u Primorsko-goranskoj županiji sa željom da Bakar iz višedesetljetne turističke izoliranosti izađe kroz djelovanje interpretacijskih vodiča i drugih profesionalaca koji će posjetiteljima otkrivati bogatu bakarsku baštinu prenoseći, uz informaciju, emociju i doživljaj koji su zapravo bit turizma.

Tečaj u Bakru bit će prvi Interpret Europe tečaj za interpretacijske vodiče u Hrvatskoj organiziran od strane isključivo hrvatskih organizatora. Iako spadamo u najmanje turističke zajednice, a naš turistički razvoj daleko zaostaje za onim na Kvarneru ponosni smo što smo upravo mi, zajedno s Gradom Bakrom, organizirali edukaciju koja je preduvjet za razvoj kvalitetnog, strateški opredijeljenog turizma na našem području. U tom kontekstu, izuzetno nas veseli i nedavno objavljivanje članka u newsletteru udruženja Intepret Europe u kojem su Iva Silla i stručnjak za promociju interpretirane baštine Silvija Jacić predstavile aktivnosti s područja intepretacije baštine koje smo pokrenuli u Bakru poput Edukativne staze Ponikve, interpretacijske ture u sklopu naše Šetnje kroz povijest ili pak programa za djecu pod nazivom “Mala Pomorska bitka”. Sve njih, a i neke nove poput ovog tečaja namjeravamo, još intenzivnije, nastaviti i razvijati u kvalitetne turističke proizvode” naglasila je direktorica Turističke zajednice Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić.

Kroz 40 sati teorijske i praktične nastave trenerica Iva Silla podučit će polaznike o vještini interpretacijskog vođenja koje postižu se interpretacijskim tehnikama i metodama te traganjem za jedinstvenim svojstvima pojava i predmeta. Tečaj obuhvaća i nepersonalnu interpretaciju, razumijevanje skupina posjetitelja s posebnim potrebama te učenje o održivosti i korištenje interpretacijske kritike. Na kraju tečaja sudionici će biti osposobljeni za planiranje i izvođenje interpretacijskog vođenja što će podići kvalitetu njihovog rada i donijeti snažnije uspomene i nove doživljaje posjetiteljima. Svi vodiči, polaznici tečaja, nakon uspješnog polaganja postaju certificirani interpretacijski vodiči, a oni koji se ne bave vođenjem steći će korisno znanje o interpretaciji baštine. 

Istovremeno, u newsletteru ovog važnog europskog udruženja objavljen je tekst o sve intenzivnijoj interpretaciji kulturne i prirodne baštine Grada Bakra koja postaje njegov glavni turistički adut.

POVEZANA VIJEST:

 

Vijesti: