TZ Bola uspješnim audiobrendiranjem dodatno predstavlja destinaciju

Autor:  HrTurizam Native

16. travnja 2022.

Turističko tržište doživljava velike i brze promjene, stoga je potrebno sve više ulagati u turističke proizvode, a s ciljem održavanja njihove konkurentnosti. postojeći turistički proizvodi trebaju odgovarajuće zadovoljavati potrebe modernih turista, pa ih je potrebno unapređivati i stalno im podizati kvalitetu.

No, paralelno s tim potrebno je raditi i na promišljanju i stvaranju novih proizvoda koji će se širiti turističkim tržištem i privlačiti nove goste. Najveća konkurentska prednost danas je u inovacijama.

Audio turizam nova je podvrsta kulturnog turizma i danas se smatra jednom od recentnijih promjena na području svjetskog turizma. Može li audio turizam doprinijeti u stvaranju novih vrijednosti, turističkih proizvoda i repozicioniranju destinacije na turističkom tržištu? 

Glazba i zvuk kao turistički proizvodi neizostavni su i široko korišteni u turizmu, a razvojem kulturnog turizma postaju sve značajniji turistički aduti. Riječ je o specifičnim turističkim proizvodima koji se uglavnom vezuju za zabavne sadržaje, odnosno one koji kod turista potiču pozitivna iskustva. 

Glazbeni i zvučni turistički proizvodi pojavljuju se i u marketinškim izričajima ponajviše u funkciji promocije destinacije. Zvuk i glazba predstavljaju iznimne turističke sadržaje i čine popularan dio proizvoda i usluga gotovo svake turističke ponude, no za sada se uglavnom ograničavaju okvirima kulturnog turizma, gdje se glazba i zvuk razmatraju kroz prizmu turističkih atrakcija u sklopu folklora i tradicije. 

U turističkoj se praksi upravljanje glazbom i zvukom kao marketinškim alatom uglavnom svodi na pojedinačna rješenja. Jedan od primjera uspješne prakse audibrendiranja svakako je rad Turističke zajednice Bola, koja glazbom dodatno predstavlja destinaciju i privlači goste.

"Plaža Zlatni rat sama je po sebi mamac za snimanje spotova  - ona je simbol i Bola i otoka Brača, ali i Hrvatske. Cijeli naš verbalno-vizualni identitet smo izgradili upravo na plaži Zlatni rat kao simbolu Jadrana, a audio brendiranje destinacije je tek nadogradnja u tom smislu. Prvi smo put ozbiljnije krenuli u tom smjeru prije pet godina s 2Cellos, koji su na plaži snimili video za Vangelisovu skladbu 'Chariots of Fire'. Taj je video do sada skupio skoro 8 milijuna pregleda. Nakon toga je uslijedila suradnja sa svjetski poznatom pijanisticom Lolom Astanovom koja je na Ratu snimila spot za svoju skladbu 'Inspirit', a u doba korone smo započeli suradnju s našom poznatom violončelisticom Anom Rucner koja Brač smatra svojim drugim domom i dolazi ka nama od ranog djetinjstva. S njom smo u to vrijeme snimili 7 kratkih glazbenih priča - Bolsku rapsodiju", pojasnio je Markito Marinković, direktor TZ Bola. 

Aktivnosti TZ Bol tako potvrđuju tezu da se segment upravljanja zvukom i glazbom može uspješno uključiti u proces rekoncepcije integralnog proizvoda destinacije.

Bol je jedna od najpopularnijih destinacija Jadrana i već tradicionalno s uspjehom zaokuplja interese turista većim dijelom godine, a audio turizam ima potencijala ojačati njihovu konkurentnost i biti dodatni faktor uspješnosti u turizmu brendiranjem otoka kao destinacije multisenzornih doživljaja.

Na tom je tragu i razvoj njihovog najnovijeg turističkog audio-proizvoda o kojem Marinković kaže: "Nakon 'Bolske rapsodije' smo dogovorili da na neki način zaokružimo priču o ljetu. Ana Rucner već tradicionalno s prvim zrakama sunca na prvi dan ljeta održava koncert na dubrovačkoj tvrđavi Srđ - 'Pozdrav suncu'. Upitali smo se: zašto ne bismo na jednoj od najljepših plaža Jadrana i Mediterana, po zalasku sunca, na zadnji dan ljeta, suncu rekli 'Adio!'? Taj smo projekt pokrenuli lani i bilo je vrlo lijepo. Na plaži se okupilo više od 300 ljudi i namjera nam je da ta priča postane tradicionalna."

Glazba i zvuk preuzeli su tako ne samo funkciju pojačavanja doživljaja, nego i reprezentiranja identiteta i vrijednosti destinacije putem sve raspostranjenijeg promotivnog oblika – zvučnog zaštitnog znaka, odnosno audiobrenda.

U tom je smislu zanimljiva i činjenica da su snimku himne Europske unije - Beethovenovu 'Odu radosti' – u izvedbi Ane Rucner na Zlatnome ratu hrvatski zastupnici podijelili svim svojim kolegama u Europskom parlamentu promovirajući Bol. Iz TZ Bol najavljuju nova snimanja i dodatne aktivnosti na audio-brendiranju destinacije, a kao sljedeći put razvoja vide mogućnosti snimanja igranog filmskog materijala, po uzoru na Dubrovnik, Split i neka druga mjesta naše obale.  

 

Glavni je cilj implementacije audiomenadžmenta postizanje jedinstvenog doživljaja u procesu rekoncepcije ponude i promocije koja se temelji na održivom razvoju i autohtonim vrijednostima. Iako se nekima audiomenadžment može činiti sporednom temom, zapravo je upravo zvuk važan segment svake destinacije - ono što nas svakodnevno okružuje, a da toga najčešće nismo niti svjesni.

Foto: Pixabay

POVEZANA VIJEST: Audiodizajn je trend u svijetu, a poziciju glazbe u destinaciji sve više opterećuje problem buke

 

Autor:  HrTurizam Native

16. travnja 2022.