U Istri preko 40 domaćina nosi certifikat ‘Eco Domus’

U pulskoj Kući Istarskog maslinovog ulja održana je edukacija za 40-ak privatnih iznajmljivača čiji objekti nose oznaku Upravnog odjela za turizam Istarske županije o održivom poslovanju ”Eco Domus”.  No,...

U pulskoj Kući Istarskog maslinovog ulja održana je edukacija za 40-ak privatnih iznajmljivača čiji objekti nose oznaku Upravnog odjela za turizam Istarske županije o održivom poslovanju ”Eco Domus”. 

No, ono važnije je kako je tom prigodom Eco Domus obitelj bogatija za novih 15 Eco Domus certifikata tj. eko prijateljskim smještajnim objektima iz Istre koji su uspješno prošli postupak certifikacije.

Tako se broj eko smještaja u Istri pod certifikatom ‘Eco Domus” popeo na ukupno 41 objekt.

Upravni odjel za turizam Istarske županije je 2016. godine pokrenuo program certificiranja eko prijateljskog smještaja pod nazivom Eco Domus. “Nastavak je to aktivnosti započetih s projektom Istra Bike&Bed s ciljem diversifikacije i podizanja kvalitete privatnog smještaja u Istarskoj županiji u skladu s načelima održivog razvoja turizma. U tu svrhu su izrađeni kriteriji za provedbu certificiranja, vizualni identitet i logotip projekta, te su tijekom prošle tri godine provedeni javni pozivi za iskaz interesa za uključenje u projekt. Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu zadovoljene, tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život” istaknula je pročelnica za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković te zaključila kako se Eco Domus provodi s ciljem povećanja društvene i ekološke odgovornosti u turizmu, a usklađen je s globalnim smjernicama održivog razvoja koji jamči cjelovitu zaštitu okoliša i zdravlja. 

Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima kapaciteta do 30 ležaja koji posluju tijekom cijele godine, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i održivog turizma. 

Više o kriterijima i dodjeli oznake Eco Domus – certificiranja Eko prijateljskog smještaja saznajte OVDJE

POVEZANA VIJEST:

Povezane vijesti: