forum interpretatora baštine

U Istri se na tri dana okupljaju interpretatori baštine iz cijele Hrvatske

Interpretacija baštine, pričanje priča i zanimljiva predavanja, sve to dio je programa prvog Nacionalnog foruma interpretatora baštine. Domaćin ovog trodnevnog događanja bit će Istra, točnije Svetvinčenat, koji će na...

Interpretacija baštine, pričanje priča i zanimljiva predavanja, sve to dio je programa prvog Nacionalnog foruma interpretatora baštine. Domaćin ovog trodnevnog događanja bit će Istra, točnije Svetvinčenat, koji će na jedno mjesto okupiti sve one koji se bave interpretacijom baštine.

No priču možemo započeti i na drugi način… citatom koji asocira na nešto vrijedno, autentično, tradicionalno i povijesno: “Baštinik nije onaj kojem je naslijeđe dano slučajno, već onaj koji je baštinu odlučio sačuvati”. Takav će biti prvi Nacionalni forum interpretatora baštine koji će se održati u Svetvinčentu od 8. do 10. listopada 2021. u Mediteranskom plesnom centru te kaštelu Morosini-Grimani.

Prvi Nacionalni forum interpretatora baštine u program uključuje razna interaktivna predavanja, kreativne radionice i pokoje iznenađenje, jer želja je iznenaditi, inspirirati, potaknuti i pokrenuti baštinika koji se skriva u svima nama te da se umrežavanjem i povezivanjem dođe do cilja ovog foruma, a to je spojiti kreativne industrije, prenijeti znanje kroz edukaciju te ispričati zanimljive priče cijele Hrvatske.

Forum za cilj ima okupiti osobe poput turističkih vodiča, stručnih edukatora, čuvara u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, kustosa-vodiča, voditelja interpretacijskih centara, turističkih i muzejskih djelatnika, akademske zajednice, privatnih iznajmljivača, djelatnika regionalne i lokalne vlasti kako bi predstavili primjere dobre prakse i nove trendove u interpretaciji baštine, kulturi, turizmu, očuvanju prirode i marketingu.

Razni kreativni oblici interpretacije baštine, storytelling ture, centri za posjetitelje te otkrivanje poučnih staza – sve je to dio trodnevnog programa koji će provesti Udruga Istra Inspirit uz potporu Interpret Europe europskog udruženja. Forum je sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva kulture i medija, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istarske županije. Svi oni projekt su prepoznali kao izuzetno važan zbog današnjih trendova u interpretaciji, koja je zastupljena gotovo u svakoj djelatnosti jer ima za cilj povezivanje, stvaranje emocija i pričanje nekih novih priča, svima koji ih žele čuti i biti dio istih.

“Od kaštela, kažuna, jama i Učke, od mirisa moje Istre, okusa kužine mojih nona, priča o štigarijama ne mogu, a da baštinu ne živim, volim, promoviram i poštujem. Jedini je to način i moćan alat da se identitet očuva. Da se prodaje u turizmu i da se razlikujemo od drugih. Zato kroz cijeli moj život podučavam i zato je projektom Istra Inspirit oživljeno 100 priča, legendi i tradicije iz zaborava i zato jesam nacionalni koordinator i cijela me hrvatska baština fascinira. Ovo je networking i prilika da svi zajedno pokažemo poštovanje i da uz naše partnere idemo dalje u strategiju interpretacije storytellinga i održivog razvoja”, ističe Manuela Hrvatin, nacionalna koordinatorica za Republiku Hrvatsku, Interpret Europe.

Trodnevni program Nacionalnog foruma interpretatora baštine

Prvi je dan predviđen za prezentaciju vina Istre uz radionicu o interpretaciji vinskih priča za vinare kroz koju će posjetitelji imati priliku u šumskom kraljevstvu hrastova upoznati novi znanstveno-edukacijski centar KLIM. Zatim slijedi posjet Kući vještice Mare, a na kraju večeri održat će se ništa manje važan party dobrodošlice gdje će se posjetitelji u opuštenoj atmosferi što bolje međusobno upoznati. 

Drugi je dan rezerviran za predavanja i edukacije. U prijepodnevnim satima sudionici će biti inspirirani interaktivnim govorima i predavanjima, a nakon ručka družit će se na edukativnim radionicama na temu interpretacije baštine za djecu, gamifikacije, interpretacije baštine i kazališne umjetnosti te interpretacije baštine kroz “escape room” format. Uvečer će se ući s izvedbom Istra Inspirit “Night Ghost Stories: Tajni dnevnik Vještice Mare”, a dan završiti s prigodnom srednjovjekovnom večerom te pričama naših starih. 

Treći dan sudionike očekuju razni studijski posjeti određenim lokalitetima u Istri s primjerima dobre prakse interpretacije baštine (Dvigrad, Rovinj, Vodnjan, Raša, Šušnjevica, Učka).

Cjelokupni program Nacionalnog foruma interpretatora baštine u PDF formatu

Predviđeno je da na forumu prisustvuje do 150 osoba uz poštivanje svih epidemioloških mjera izdanih od strane Stožera civilne zaštite Istarske županije. I za kraj, ne zaboravite se prijaviti na ovaj pomalo neobičan, drugačiji forum koji će u vama omogućiti neka novih poznanstava, priče i nezaboravne trenutke.

POVEZNICA na prijavu

Naslovna fotografija: Istra Inspirit


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN