U NP Plitvička jezera otvorena trgovina s Lika Quality proizvodima

Za vikend, točnije u subotu, u Nacionalnom parku Plitvička jezera dodijeljeni su Lika Quality certifikati za 59 proizvoda, te tako sustav sada ukupno broji 98 proizvoda. Od ukupnog broja...

Za vikend, točnije u subotu, u Nacionalnom parku Plitvička jezera dodijeljeni su Lika Quality certifikati za 59 proizvoda, te tako sustav sada ukupno broji 98 proizvoda.

Od ukupnog broja proizvoda, odlična vijest je što većina, točnije njih 88 čini iz prehrambenog sektora, a svi proizvodi u regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality proizvedeni su na području Lika destinacije, s uporištem u tradiciji, u skladu sa zakonskim propisima. Nositelj jamstvenog žiga Lika Quality je LAG LIKA, a projekt provodi Klaster Lika Destination.

Također, otvoren je i info punkt Lika destinacije koji je uspostavljen u suradnji Klastera Lika Destination i Nacionalnog parka Plitvička jezera s ciljem disperziranja turista u cijelu Lika destinaciju.Osim informiranja o Lika destinaciji posjetitelji će i na najfrekventnijem mjestu u Lici, moći kupiti ličku hranu premium kvalitete proizvedenu na lokalnim farmama, što do sada nije bio slučaj. Na ovaj način omogućit će se plasman proizvoda lokalnih proizvođača što će neizravno pridonijeti razvoju ovog ruralnog područja.

Voditeljica Klastera Lika Destination, Petra Butković istaknula je kako prisutnost lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi ključna za razvoj gastro destinacije, dok je Upravitelj Poljoprivredne zadruge Lika Coop, Vladimir Tomaić naglasio kako je ovo povijesni trenutak da 37 lokalnih proizvođača ima prodavati svoje proizvode u NP Plitvička jezera.  NP Plitvička jezera jedna je od najposjećenijih lokacija u Republici Hrvatskoj, koju posjeti gotovo 10% svih turista koji dođu u Hrvatsku. Upravo iz tog razloga je osnovan turistički klaster Lika Destination koji radi na brendiranju Lika destinacije kao destinacije zaštićenih područja i prepoznatljive gastro destinacije, te s ciljem plasiranja lokalnih proizvoda kroz turizam.

Ravnatelj NP Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, ujedno i začetnik projekta INTEGRA LIKA 2020, projekta integralnog gospodarskog razvoja jedinstvenog u Hrvatskoj, za kraj je zaključio kako se vizija održivog razvoja Like ostvaruje.

Inače,  cijela priča je započela 2015. godine projektom INTEGRA LIKA 2020, a nakon tri godine provođenja ovih projekata rezultati su više nego vidljivi. Najveće vrijednosti projekta su činjenice da su od prvog dana uključeni lokalni proizvođači čime je projekt samoodrživ, što mu je uostalom i osnovni moto. Također, ovo je odličan primjer iz prakse kako krenuti od ideje te kako sve povezati i implementirati na terenu. Primjer za školske knjige i cijeloj Hrvatskoj, kako je sve do ljudi.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN