Ugostitelji predstavili tri zahtjeva za rasterećenje cijelog sektora

Povodom 4. kruga porezne reforme te najavljenog javnog savjetovanja na tu temu Hrvatska obrtnička komora na sastanak je primila predstavnike udruga ugostitelja.  Sastanku su prisustvovali Marin Medak, iz Nezavisne...

Povodom 4. kruga porezne reforme te najavljenog javnog savjetovanja na tu temu Hrvatska obrtnička komora na sastanak je primila predstavnike udruga ugostitelja. 

Sastanku su prisustvovali Marin Medak, iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split te Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika.

Ugostitelji su definirali zajednički stav oko sljedećih zahtjeva:

  1. Snižavanje stope poreza na dohodak s trenutnih 24% na 18%
  2. Priznavanje troška reprezentacije u 100% iznosu
  3. Neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu

Navedene mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i građanima Republike Hrvatske, ističu u zajedničkoj izjavi.

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani, no izrazili su zabrinutost kako će učinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga.

Svi prisutni složni su u stavu da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN