UNESCO proglasio područje Mure, Drave i Dunava rezervatom biosfere

UNESCO je danas područje Mure, Drave i Dunava proglasio prvim na svijetu petdržavnim rezervatom biosfere. Najveće zaštićeno riječno područje u Europi izvrstan je primjer suradnje pet država. Rezervat biosfere...

UNESCO je danas područje Mure, Drave i Dunava proglasio prvim na svijetu petdržavnim rezervatom biosfere. Najveće zaštićeno riječno područje u Europi izvrstan je primjer suradnje pet država. Rezervat biosfere proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka.

Podsjetimo, zajednička nominacija pet država poslana je UNESCO-u u rujnu 2019. godine i bio je to posljednji korak slagalice za proglašenje prvog na svijetu petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih rijetkih vrsta, rezervat biosfere također je znan i kao Europska Amazona.

Područje rezervata biosfere obiluje rijetkim staništima poput velikih poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova, strmih obala, rukavaca i mrtvica. Upravo su ona dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre te riba kao što je kečiga.

O Muri, Dravi i Dunavu ovisi oko milijun ljudi, a njihov život oblikovale su ove tri rijeke. Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju opskrbu pitkom vodom, dok iznimni riječni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma. 

Vrijednost je prepoznala i Europska unija koja je sufinancirala projekte u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura, a koji pridonose zaštiti prirode i razvoju ovog područja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN