Važno je da se turistički djelatnici cijepe. Hoćete li se vi cijepiti?

Ministarstvo turizma uputilo je apel Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da djelatnici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje. Upravo postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih...

Ministarstvo turizma uputilo je apel Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da djelatnici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje.

Upravo postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone, kao i procijepljenost turističkih djelatnika koji su u direktnom kontaktu s gostima.

Znamo kako će percepcija sigurnosti, usklađeni svi protokoli, kao i komunikacija igrati glavnu ulogu ove godine. A procijepljenost turističkih djelatnika biti će jak adut, osim u procijeni sigurnosti destinacije i u promociji, ali i komunikaciji s tržištima.

Početak cijepljenja potaknuo je optimizam među europskim turističkim djelatnicima

Pozitivno je da postoji velika želja putnika za putovanjem i sva nedavna istraživanja i analize govore kako se polako diže optimizam među putnicima. Zadnji podaci Europske putničke komisije (ETC) također potvrđuju tu tezu, kao i činjenicu da Europljani više žele putovati unutar EU, nego na daleka putovanja.

/ / / ETC: EUROPLJANI ŽELE PUTOVATI UNUTAR EU

Rentlio Trend Tracker koji daje uvid u trend oporavka turističkog tržišta na temelju live podataka više od 7 tisuća smještajnih jedinica kojima se upravljaju, govori o pozitivnom trendu novih rezervacija među privatnim iznajmljivačima. Kvalitetan smještaj, kao i prošle godine, svakako se može nadati puno boljim ukupnim rezultatima, a velika potražnja će biti i za luksuznim kućama za odmor.

U isto vrijeme kada je sektor turizma dobio na optimizmu, sada postoji zabrinutost zbog novog soja, kako isti ne bi smanjio interes građana za putovanjem.

Pojava i širenje novog soja virusa jedan je novi moment koji je opet zabrinuo građane, pa tako i sve turističke djelatnike. Za sada znamo da se novi soj brže širi, no i da trenutna cjepiva djeluju na novi soj, što je svakako odlična vijest.

Sve je to trenutno igra živaca kao i utrka da se postigne što veća procijepljenost, kako bi se ublažio negativni utjecaj novog soja i zaustavilo danje širenje koronavirusa. Moramo biti svjesni kako epidemiološka situacija ( broj novozaraženih ) diktira otvaranje ili zatvaranje granica.

Iako je trenutno došlo do problema s isporukom dogovorenih količina cjepiva, od strane proizvođača, koji je usporio proces cijepljenja u svakoj državi, Europska komisija si je zadala cilj da do ljeta 2021. države članice trebaju cijepiti najmanje 70 % stanovništva. Hrvatska također očekuje kako se će se većina populacije cijepiti do kraja travnja. Naravno, nadam se kako će se spomenuti ciljevi i ispuniti do travnja ili početka ljeta.

U Hrvatskoj su dosad cijepljeno oko 67.000 osoba. Prema zadnjim informacijama, Europska unija će prvim danom veljače odobriti korištenje cjepiva AstraZenece, od kojeg je 2.7 milijuna doza namijenjeno Hrvatskoj.

Safe Stay in Croatia

Definiranje svih protokola kao što je napravila Turska, Portugal i druge zemlje je ključno.  

/ / / TURSKA JE “SIGURNA”, A MI?

Upravo na tom tragu, Ministarstvo turizma i sporta priprema sigurnosne protokole – Safe Stay in Croatia, koji će biti usklađeni s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodjeljivanje sigurnosnih oznaka planirano je za početak veljače, no za sada još nema puno službenih informacija.

Cijeli proces registracije tj. dobivanje oznake Safe Stay in Croatia morati će pratiti jaka edukacija te komunikacija prema cijelom turističkom sektoru. Biti će veliki izazov implementirati cijeli proces na što brži i jednostavniji način s jasnim uputama za svakog u turističkom lancu. Kao i isti dobro iskomunicirati na što jasniji i jednostavniji način prema turistima.

/ / / U veljači kreće dodjeljivanje nacionalne oznake Safe Stay in Croatia

Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to prvi preduvjet dolaska turista i uspješne sezone.

Hoćete li se vi cijepiti?

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN