Veliki korak naprijed u aktivaciji globalnog turizma: United Airlines krenuo se pilot programom testiranja svih putnika na svojim letovima

United Airlines je pokrenuo pilot program u kojem će na letu iz New Yorka prema Londonu sve putnike besplatno testirati na Covid19. Tako će od 16. studenog do 11....

United Airlines je pokrenuo pilot program u kojem će na letu iz New Yorka prema Londonu sve putnike besplatno testirati na Covid19.

Tako će od 16. studenog do 11. prosinca, zrakoplovna kompanija besplatno nuditi brze testove svakom putniku starom od dvije godine i članovima posade na letu od međunarodne zračne luke Newark Liberty (EWR) do London Heathrow (LHR). Svatko tko ne želi biti testiran biti će smješten na drugi let, što će jamči da će svi putnici u avionu, osim djece mlađe od dvije godine, prije polaska imati negativan test.

Vjerujemo da će pružanje brzih, jednodnevnih testiranja na COVID-19 igrati vitalnu ulogu u sigurnom ponovnom otvaranju putovanja oko svijeta, posebno do ključnih međunarodnih odredišta poput Londona“, rekao je Toby Enqvist iz United Airlinesa te dodao kako kroz ovaj pilot program žele garantirati da su svi putnici na letu negativni na Covid19.

United će surađivati ​​s Premise Health, koji će upravljati pilot programom brzog testiranja za let EWR-LHR, a rezultati testiranje gotovi su u roku od 30 minuta.

Također, United će podijeliti povratne informacije o ovom pilotu s vladama s obje strane Atlantika kako bi dalje pokazao učinkovitost ovih programa kao alternativu obveznim karantenama ili različitim kriterijima putničkih ograničenja.

/ / / IATA: ŠANSA DA SE PUTNIK ZARAZI VIRUSOM U AVIONU ISTA JE KAO DA VAS POGODI GROM

Od početka 2020. zabilježena su 44 slučaja COVID-19 u kojima se smatra da je prijenos povezan s letom (uključujući potvrđene, vjerojatne i potencijalne slučajeve), dok je u istom razdoblju putovalo oko 1,2 milijarde putnika, govori analiza Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) koje je pokazalo nisku učestalost prijenosa COVID-19 tijekom leta.

Dakle, samo 44 slučaja zaraze covidom19 zabilježeno je među 1,2 milijarde putnika u zračnom prometu ili 1 slučaj na svakih 27,3 milijuna putnika.

Zrakoplovni sustavi zračnog zračenja, visokoefikasni filtri za čestice zraka (HEPA), prirodna barijera naslona sjedala, protok zraka prema dolje i visoke brzine izmjene zraka učinkovito smanjuju rizik od prijenosa bolesti u avionima. Dodatak nošenja maski usred zabrinutosti za pandemiju dodaje dodatni i značajan dodatni sloj zaštite, što čini sjedenje u neposrednoj blizini u kabini zrakoplova sigurnijim od većine ostalih zatvorenih okruženja, ističu iz IATA-e. 

/ / / AKTIVACIJA ZRAČNOG PROMETA JE KLJUČNA ZA OPORAVAK TURIZMA, A ZA TO SU POTREBNA TRI PREDUVJETA

Aktivacija zračnog prometa je ključna za oporavak turizma, a za to su potrebna tri ključna preduvjeta: Standardizacija sigurnosnih protokola u zračnim lukama i avio kompanijama, brzo testiranje tj. brzo dobivanje rezultat testiranja te beskontaktne tehnologije termo-kamera sposobne za automatski pregled velikog broja putnika.

Kao što znamo, na sva tri rješenja se aktivno radi, te će se uskoro aviopromet na globalnoj razini stabilizirati tj. ispuniti sve preduvjete za ponovno aktiviranje.

Što se tiče brzih testova, Specijalna bolnica Sv.Katarina je prva u Hrvatskoj uvela brzo testiranje u kojem su rezultati testiranja gotovi unutar 15 do 30 minuta. Također, kroz mjesec-dva se očekuje više brzih testova na tržištu, a koji trenutno prolaze proces validacije.

/ / / U SPECIJALNOJ BOLNICI SV. KATARINA DOSTUPNO BRZO TESTIRANJE NA COVID19. REZULTATI GOTOVI UNUTAR 15 DO 30 MINUTA!

Također, osim aktivacije zračnog prometa koje je ključno za buđenje turističkog sektora, ključni su dogovori između država tj. zajednički kriteriji. Zato je iznimno važno da je postignut dogovor između članica EU u kojem su definirati zajednički i transparentni kriteriji. Ostaje još korak oko validacije brzih testova tj. opet zajednički konsenzus svih država u EU, ali u svijetu, oko priznavanje određenih brzih testova, kako se ne bi dogodila situacija da neka država prizna neki brzi test, dok druga ne.

No, kako su brzi testovi na Covid9 novost i tek dolaze na tržište, recimo Roche je krajem rujna izbacio svoj brzi test na tržište, sigurno kako će se i taj segment kroz mjesec-dva regulirati i biti usklađen, kako na europskoj tako i na globalnoj razini. Upravo primjer United-a, koji leti iz New Yorka prema Londonu pokazuje važnost definiranja zajedničkih globalnih kriterija.

/ / / POSTIGNUT DOGOVOR IZMEĐU DRŽAVA ČLANICE EU-A: DEFINIRANI ZAJEDNIČKI KRITERIJI ZA OZNAČAVANJE REGIJA PREMA BROJU ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Cijeloj priči pridonosi i nova inicijativa UNWTO-a, koja je fokusirana na pravnu zaštitu potrošača tj. putnika. Međunarodni kodeks za zaštitu turista na kojem radi UNWTO uz potporu gotovo 100 država članica, učinit će pravnu potporu turistima pogođenim izvanrednim situacijama na globalnoj razini.

/ / / UNWTO POKRENUO INICIJATIVU ZA IZRADU MEĐUNARODNOG KODEKSA S CILJEM PRAVNE ZAŠTITE TURISTA

U sljedećim će tjednima međunarodne organizacije, Europska komisija, kao i privatni dionici, biti pozvani da se pridruže ovoj inicijativi kako bi se postigao pravedniji i uravnoteženiji udio odgovornosti među svim turističkim dionicima u svijetu nakon COVID-19.

Također, avio kompanije kao i hoteli su sukladno svim provedenim epidemiološkim mjerama trenutno najsigurnija mjesta. Bez obzira na veliki broj putnika ili gostiju. Inače u Hrvatskoj ovo ljeto nije bilo niti jednog potvrđenog slučaja zaraze Covidom19.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u Europi i Svijetu, svjesni smo kako ulazimo u težak period jeseni i zime, u kojem se očekuje ( kao što smo trenutno i svakodnevno svjedoci ) veliki rast novooboljelih. S druge strane, upravo u tom periodu cijeli turistički sektor na globalnoj razini mora jasno i transparentno definirati zajedničke kriterije, transparente i jasne protokole, kako bi se na proljeće stekli uvjeti za aktivaciju turizma na globalnoj razini.

I to nas dovodi do ključnog pitanja: Kakva će biti turistička sezona 2021.?

Malo optimizma u ovo tmurno i neizvjesno vrijeme. Biti će sigurno puno bolja nego ova. Aktivirati će se zračni promet, Europljani će putovati više regionalno, gdje opet Hrvatska kao autodestinacija ima prednost, ljudi će u ovo zimsko vrijeme prihvatiti činjenicu kako moramo početi živjeti s koronavirusom i život u “novom normalnom”, sezona biti će puno stabilnija i organiziranija, no svakako će vrijediti i neka nova pravila.

Ove godine smo mnogo naučili, barem se nadam, vidjeli smo dobre poteze, kao i one loše tj. gdje smo zakazali. Sada imamo vremena da se kao država, definiramo jasna i transparenta pravila, kriterije i protokole za sve naše destinacije tj. kao destinacija Hrvatska. Upravo će to igrati važnu ulogu.

Više o toj temi saznajte u prilogu:

/ / / PITANJE KOJE SE SVI PITAJU: KAKVA ĆE BITI SLJEDEĆA TURISTIČKA GODINA? EVO NEKIH GLASNIH RAZMIŠLJANJA

Naravno, do proljeća 2021. svi moraju nekako preživjeti. Biti će duga i teška zima. Mjeru koju cijeli turistički sektor u Hrvatskoj očekuje, uz hvalevrijedne mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta koji vrijede do kraja ove godine ( a koja se ne odnosi na poduzetnike i vlasnike tvrtki ) je primarno mogućnost kreditiranja preko HBOR-a i Hamag Bicro-a ili državna jamstva kako bi se poduzetnici mogli zadužiti preko komercijalnih banaka. Dakle, poduzetnici ne traže besplatni novac, nego kredit kako bi se preživjelo do proljeća 2021., kada se očekuju prvi turistički prihodi ili cash flow.

Foto: FB United Airlines

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN