Viški arhipelag postao drugi Unescov Geopark u Hrvatskoj

Geopark Viški arhipelag od danas je član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova, obavili su iz UNESCO-a. Tako je Geopark Viški arhipelag nakon Parka prirode Papuk, postao drugi Unescov Geopark u...

Geopark Viški arhipelag od danas je član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova, obavili su iz UNESCO-a. Tako je Geopark Viški arhipelag nakon Parka prirode Papuk, postao drugi Unescov Geopark u Hrvatskoj.

Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značaja, dok je cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice.

Područje Viškog arhipelaga sastoji se od otoka Visa, njemu pripadajućih okolnih otočića, BiševaSvetog AndrijeBrusnikaJabuke i Palagruže.

Geološki to je najatraktivnije područje Jadrana sastavljeno od najstarijih i najmlađih formacija stijena. Dijelovi Viškog arhipelaga izgrađeni su od vulkanskih stijena. Takve stijene jedinstvene su na Jadranu i lako se razlikuju od ostalih jadranskih otoka koji su pretežno građeni od sedimentnih stijena.

Viški arhipelag ima i veliki geoturistički potencijal, veliku bioraznolikost i krajobraznu raznolikost, bogatu kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu, a nadasve raznoliku i iznimno vrijednu geološku i geomorfološku baštinu koju je prepoznalo i ovo Ministarstvo. Uspostavljanje geoparka „Viški arhipelag“, drugog geoparka na području Republike Hrvatske, doprinijelo bi ponajprije podizanju svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te prepoznavanju geoturizma kao jedinstvene turističke ponude.

Više informacija o Geoparku viški arhipelag pogledajte ovdje.

Povezana vijest: PARK PRIRODE PAPUK PRVI HRVATSKI GEOPARK POD ZAŠTITOM UNESCO-A

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN