Za regionalne centre kompetentnosti dodijeljeno 388 milijuna kuna

Ministarstvo turizma donijelo odluku o financiranju projekata za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u vrijednosti od 388 milijuna kuna. Riječ je o sufinanciranju u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga...

Ministarstvo turizma donijelo odluku o financiranju projekata za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u vrijednosti od 388 milijuna kuna.

Riječ je o sufinanciranju u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“ koji se s 85 posto financira iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna.

Naime, u sektoru turizma i ugostiteljstvau 2019. godini imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti: u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku, a koji predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Šest regionalnih centara kompetentnosti izravno su kandidirali programe za 300.000.000,00 HRK raspoloživih sredstava u okviru natječaja za financiranje uspostave centara kompetentnosti, raspisanog u srpnju 2019. godine. Kako su podnesene prijave premašile taj iznos, a temeljem ocjene njihove kvalitete, osigurana su dodatna sredstva za njihovo financiranje u ukupnom iznosu 388.251.944,33 HRK, ističu iz MINT-a. I to kako slijedi:

  1. Srednja škola, Zabok – 66.693.287,89 HRK
  2. Turističko-ugostiteljska škola, Split – 74.325.504,37 HRK
  3. Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek – 71.458.878,12 HRK
  4. Ugostiteljska škola, Opatija – 58.683.119,88 HRK
  5. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula – 44.692.084,78 HRK
  6. Turistička i ugostiteljska škola, Dubrovnik – 72.399.069,29 HRK

Financiranje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavlja zasigurno dugoročno rješenje kojim će se u razdoblju od sljedećih nekoliko godina sustavno pristupiti problemu nedostatka radne snage. Riječ je o konceptu regionalnih centara kompetentnosti za čiju uspostavu je osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom“ istaknuo je ministar Cappelli.

Koncept regionalnih centara kompetentnosti zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje, a temelj održivosti centara leži u trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima (poslodavcima) i pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada.

Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu uspostave centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani dionici.

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN