Velika proslava 2400. obljetnice od osnutka Starog Grada

Stari Grad na otoku Hvaru ove godine obilježava iznimnu obljetnicu – 2400 godina od utemeljenja grada i jednako toliko tradicije urbanog življenja na najsunčanijem otoku Jadrana. Stari Grad 21. stoljeća...

Stari Grad na otoku Hvaru ove godine obilježava iznimnu obljetnicu – 2400 godina od utemeljenja grada i jednako toliko tradicije urbanog življenja na najsunčanijem otoku Jadrana. Stari Grad 21. stoljeća mali je turistički grad čije je glavno obilježje slojevita povijest koja je mnogim svojim sastojcima ulančana u univerzalni, posebno mediteranski prostor. Velika obljetnica koju obilježava ove godine potvrda je višestoljetnog kontinuiteta, ali i zalog budućnosti.

Proslava 2400. obljetnice osnutka Staroga Grada popraćena je mnogim kulturnim, sportskim i zabavnim događanjima. Bez obzira jeste li ljubitelj klapske pjesme ili više skloni sportskim aktivnostima u sljedećim mjesecima  moći ćete pronaći nešto za sebe u Starome Gradu.” ističu iz Turističke zajednice grada Starog Grada te doaju kako je

Čitava 2016. godina posvećena je ovoj obljetnici, ali centralna proslava održat će se od 7. do 11. rujna i za nju su predviđene brojne manifestacije kao što su festival mora i mornara Dani u vali, simpozij na temu obljetnice, predavanja, radionice, gastronomske manifestacije, koncerti i izložbe.

klapa 210001

Klapsko pjevanje koje je na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine od 2012. godine,  ujedno je i dio života otočana, stoga se nemojte iznenaditi čujete li klapu kako pjeva ispred kafića ili pak na rivi bez posebnog razloga. Pjevanje u klapi  način je života grada zahvaljujući  i Faroskim kanatadurima koji vas pozivaju na koncert Večer od kantonjo, susretu otočnih klapskih pjevača, 28.Svibnja u Starome Gradu  na trgu Sv.Stjepana s početkom u 20:30. A kako Hrvatska gradska glazba Stari Grad ove godine slavi 140. obljetnicu od osnutka pripremili su ciklus koncerata koji će se održavati tijekom čitavog  ljeta uz goste iznenađenja.

Prvi koncert održati će  08. Lipnja na trgu Škor s početkom u 20:30 a gostovati će Gradska glazba Hvar, dok 14.lipnja u goste stiže klapa Cambi iz Splita koje će održati koncert na trgu Škor s početkom u 21:00 sat. Ukoliko ste rekreativac ili čak profesionalni biciklist, posjetite Stari Grad 11. i 12. lipnja kada će se održati biciklistička utrka Biciklom kroz baštinu. Utrka se vozi kroz Starogradsko polje, koje je od 2008. godine pod zaštitom UNESCO-a, te okolnih sela.  Naravno ništa bez dobre fešte, stoga će vas nakon proglašenja pobjednika ovogodišnje utrke,  zabavljati grupa Gustafi na trgu Tvrdalj u 22:00 sata. Već tradicionalno, starogradski ugostitelji pozivaju 13.lipnja na gastro manifestaciju Na Bon Pro i to u čast 2400 obljetnice osnutka Staroga Grada pripremiti će vam jela iz antičke kuhinje.

Cijeli program događanja možete praitti na službenoj web stranici manifestacije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN