Andrea Pisac, autorica kuharice „Croatian Desserts“: Hrvatska gastronomska ponuda bi se trebala više usmjeriti na tradicionalna jela

Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije pokazali su brojni posjetitelji gastro puba Bulldog, na promociji kuharice hrvatskih slastica „Croatian Desserts“ Andree Pisac. Miris kolača privukao...

Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije pokazali su brojni posjetitelji gastro puba Bulldog, na promociji kuharice hrvatskih slastica „Croatian Desserts“ Andree Pisac.

Miris kolača privukao je i blogera i novinara, velikog zaljubljenika u hranu, Domagoja Jakopovića Ribafisha i Ashley Colburn, poznatu po sjajnim dokumentarcima i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj. 

Autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, svoju je inspiraciju pretočila u zanimljivu knjigu, koja je ujedno i prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku. Pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo svih krajeva Hrvatske ovjekovječeno je na 515 atraktivnih fotografija, koje prikazuju gotovu slasticu, ali i samu pripremu. Moći će ju koristiti entuzijasti bez ikakvog iskustva u kuhinji, kao i oni malo vještiji koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće.

Na pitanje kako je došla na ideju objediniti recepte autohtonih hrvatskih slastica u jednu kuharicu, Andrea je objasnila kako je interes čitatelja njenog bloga Croatia Honestly o tradicionalnim hrvatskim jelima bio jedan od glavnih faktora. „Kroz jednu konstantnu komunikaciju s njima sam zapravo shvatila da su ljudi jako zainteresirani za upoznavanje Hrvatske kroz hranu, a pogotovo kroz slastice. S obzirom na to da sam antropolog po struci, jako me zanima tradicionalna hrana i samoodrživi način prehrane te sam zato krenula istraživati autohtone slastice i skupila ih u jednu kuharicu“, izjavila je.

U knjizi su predstavljene slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti poput Kaiserschmarrna ili  vodenih kiflica.

Andrea smješta hrvatske slastice u kontekst europskih, svjetski poznatih desertnih klasika. Izvorne recepte prikupljala je usmenom predajom i terenskim istraživanjima, a njihova je velika vrijednost autentičnost. Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača predstavljaju idealan prozor u hrvatsku gastronomiju, kao i u hrvatski način života.

Gastronomija je definitivno jedan od ključnih elemenata turističke ponude“, mišljenja je Andrea. „Smatram da je trenutno taj segment najbolje razvijen u Istarskoj i Međimurskoj županiji. Hrvatska bi se trebala puno više usmjeriti na tradicionalna jela i ponositi se svojim jednostavnim jelima na koje stranci najviše reagiraju. Jedan od fantastičnih primjera takvih jela je soparnik koje je zapravo vrlo jednostavno i siromašno jelo, no nema gosta koji se ne oduševi njime“, objasnila je.

Knjiga „Croatian Desserts“ tematski je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets, Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama. Svaka slastica ima uvodnu priču – detalje o porijeklu slastice, prigodama u kojima se jede, o ritualima te o neke možda već i zaboravljene crtice iz života kolača. Još jedna posebnost ove knjige su dvojezični nazivi s izgovorom. 

Andrea je kroz priče koje spajaju tradiciju s vizijom budućnosti kreirala zbirku hrvatske kulinarske baštine. „Slastice su emocije, a emocije su najbolji način povezivanja onoga što je razdvojeno, bilo da se radi o mostu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, bilo da su to različite kulture koje se žele upoznati. Stoga ova kuharica predstavlja idealan poklon i zapravo još jedan autentičan hrvatski suvenir, jer poznato je da je jedan od omiljenih načina upoznavanja neke zemlje i njezine kulture upravo gastronomija“, izjavila je.

Iako je kuharica već dostupa u knjižarama i gift shopovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru te na službenoj web stranici, Andrea ima još veće planove oko njene distribucije i promocije. „Planovi su distribuirati kuharicu po svim aerodromima u Hrvatskoj, a u pregovorima smo i s mnogim centrima hrvatske dijaspore po svijetu poput, primjerice, predstavljanja knjige na istočnoj i zapadnoj obali SAD-a. Također, u pregovorima smo i za direktnu distribuciju putem Amazona“, objasnila je te nadodala kako je „od proljeća plan usmjeriti promociju na strane turiste te će se krenuti u proširivanje distribucije na još više gift shopova, ali i hotela.

Kuharicu možete pronaći u odabranim knjižarama i gift shopovima, kao i na službenoj web stranici.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN