Astroturizam: Jelsa prva u Hrvatskoj ulazi u Međunarodnu zajednicu tamnog neba

Na Jelsi su organizirani Dani astronomije koji su još jedan korak Jelse prema razvoju astroturizma. U sklopu programa djeca osnovnih škola učila su kako promatrati Sunce teleskopima, ali i sve...
jelsa tamno nebo
Foto: TZ Jelsa

Na Jelsi su organizirani Dani astronomije koji su još jedan korak Jelse prema razvoju astroturizma. U sklopu programa djeca osnovnih škola učila su kako promatrati Sunce teleskopima, ali i sve o zvijezdama te svjetlosnom onečišćenju. Radionice su djecu upoznale s najvažnijim zviježđima i najsjajnijim zvijezdama koje se trenutno vide na nebu te problemom svjetlosnog onečišćenja odnosno zašto nam nestaju zvijezde.

Jelsa bi do kraja godine trebala steći status Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov. Ova titula Jelsu potvrđuje kao destinaciju koja ima iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštuje visoke ekološke standarde u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini jedan veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

/// PARK TAMNOG NEBA NA OTOKU HVARU KAO TURISTIČKI PROIZVOD? APSOLUTNO

Park tamnog neba definira se po strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association – IDA), američke neprofitne organizacije, jedine takve na globalnoj razini, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode.

Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi. Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje. 

Mlijelčna staza iz humca
Foto: Hrvatski astronomski savez
Jelsa prva razvija astroturizam

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević na Jelsi je servisirao kamere Hrvatske meteorske mreže koje se nalaze u Eko-etno selu Humac te nastavio s mjerenjima svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa koja se uskoro sprema predati prijavnicu Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) za dobivanje statusa Međunarodne zajednice tamnog neba, izvijestili su iz Hrvatskog astronomskog saveza najavljujući kako očekuju dobivanje statusa do kraja godine.

Za razliku od parka, zajednica tamnog neba predstavlja selo, grad, općinu i druge zakonski prepoznate zajednice koje su pokazale izuzetnu posvećenost u očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetne vanjske rasvijete i podizanje svijesti o problematici svjetlosnog zagađenja. Naime, Međunarodna organizacija tamnog neba je 2001. godine pokrenula program “Međunarodne lokacije tamnog neba”. Program prepoznaje i ima za cilj zaštititi područja širom svijeta s očuvanim i prirodnim tamnim nebom odnosno bez ili s minimalnom količinom svjetlosnog zagađenja.

Park tamnog neba u Jelsi je kvalitetan i drugačiji turistički proizvod jer vidjeti nebo puno zvijezda, bez svjetlosnog onečišćenja, kao i Milky Way, svakako je nešto što bi svi trebali doživjeti. Ne samo kroz turiste koji su već na otoku Hvaru u kontekstu dodatne ponude, nego i za neke nove turiste koje upravo privlače parkovi crnog neba te za razne studente i znanstvenike koji proučavaju nebo i kroz edukacije i radionice znaju ostati tjednima na lokaciji. priča je tu, sada je treba lijepo upakirati i prezentirati te prodati.

Kada ste zadnji put, ili čak ikad, vidjeli nebo puno zvijezda, a bez svjetlosnog onečišćenja? Jako rijetka prilika i jedinstveno iskustvo.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN