Dubrovnik uveo novčanu kaznu za neprimjereno odjevene turiste u povijesnoj jezgri

Na jučerašnjoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća usvojene su izmjene Odluke o komunalnom redu kojima je omogućeno kažnjavanje svih koji su neprimjereno odjeveni na javnim površinama u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Svi koji se u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće šeću Stradunom biti će kažnjeni iznosom od 1.000 kn tj. 500 kn ukoliko se kazna plati na licu mjesta. Koliko god će na ovu odluku biti negativnih komentara, Dubrovčani cijene svoju povijesnu baštinu i drže do nje, te ukoliko se u Crkvu ili muzej ne može ući u neprikladnoj odjeći, isto pravilo odnnosi se i za Stradun. Portal HrTurizam.hr podržava ovu odluku jer se ipak radi o vrijednoj kulturnoj baštini koju treba cijeniti i poštivati.

Ovo je prilika i za lokalne poduzetnike, da na ulazu u gradsku jezgru Dubrovnika prodaju majice ili haljine s motivima Dubrovnika. Bilo bi lijepo kada bi majice bile hrvatske proizvodnje i po pristupačnim cijenama kako bi turisti koji nisu znali za ovu odluku mogli kupiti prikladnu odjeću i neometano prošetati povijesnom gradskom jezgrom.

dubrovnikturisti

Ipak smatramo kako  je odluka donešena u nezgodno vrijeme u jeku turističke sezone,  te turisti neće biti upoznati s odlukom Gradskom vijeća o kažnjavanju, što će svakako dovesti do neugodnih situacija, kako za turiste tako i za grad Dubrovnik. Odluka je trebala početi vrijediti od 01.01.2017. godine te do tog perioda biti dobro iskomunicirana prema  javnosti, turističkim agencijama i vodičima kako bi se izbjegle neugodne situacije.

Također, istu mjeru razmišljaju uvesti i u Splitu.

 

Povezane vijesti: