NP Plitvička jezera: Konferencija o održivom turizmu u zaštićenim područjima

Nacionalni park Plitvička jezera u utorak 14.05.2019. u hotelu Jezero, organizira Konferenciju „Održivi turizam u zaštićenim područjima Republike Hrvatske“ , a koja će ugostiti stručnjake iz područja održivog turizma....

Nacionalni park Plitvička jezera u utorak 14.05.2019. u hotelu Jezero, organizira Konferenciju „Održivi turizam u zaštićenim područjima Republike Hrvatske“ , a koja će ugostiti stručnjake iz područja održivog turizma.

Nakon uvoda predviđena je prezentacija na temu zaštite prirodnih područja kroz odgovorni razvoj turizma koju će održati Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam.

U nastavku konferencije održat će se dvije panel diskusije. U prvoj panel diskusiji pod nazivom „Okvir za razvoj održivog turizma“ sudjelovat će Gari Cappelli, Tomislav Ćorić, Tomislav Kovačević te pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. U drugoj panel diskusiji „Održivi turizam u praksi“ sudjelovat će pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Dora Smolčić Jurdana, vlasnica FEEL IQM  Đurđica Šimičić i Deana Stipanović, direktorica korporativnih poslova Valamar Rivijere d.d.

Razvoj turizma, osim brojnih benefita, sa sobom nužno nosi i određene posljedice kao što su znatno povećani volumen otpada kojeg turisti ostavljaju domaćinima, povećana potrošnja vode, deterdženata, prostorna uzurpacija i niz drugih neželjenih posljedica. Turizam u Hrvatskog generira gotovo 20 posto BDP-a i s tog aspekta predstavlja značajnu gospodarsku granu. S većom prodajom domaće hrane u turizmu, namještaja i drugih inputa, turizam bi generirao razvoj određenih industrija koje zasigurno imaju prostora za rast.

Kada govorimo o turizmu u zaštićenim područjima, moramo s velikim oprezom priželjkivati snažan rast. Hrvatska sa svojih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode predstavlja „oazu“ Europe. Nacionalni park Plitvička jezera su, uz Dubrovnik, najjači hrvatski brend. Međutim, tu su i drugi nacionalni parkovi poput NP Krka, NP Brijuni te NP Mljet, koji brojem posjetitelja ukazuju iz godine u godinu da je Hrvatska, osim po lijepom moru i plažama, nadaleko prepoznata po svojim zaštićenim područjima. Kontinentalni parkovi svake godine pokazuju sve veći interes posjećivanja, kako lokalnog stanovništva, tako i svjetskih posjetitelja.

Takvi punktovi predstavljaju osnovu za razvoj kontinentalnog turizma, a budući da je za neke Parkove ovo tek početak, pravo je vrijeme da se ukaže na nužni model razvijanja održivog turizma koji uključuje brigu o okolišu, suradnju s lokalnim proizvođačima te promociju prirodne i kulturne baštine.

Prijave za konferenciju otvorene su još kratko vrijeme putem e-mail.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN