Ivan Tadić: Plaćanje napojnice kreditnim karticama imati će multiplikativni učinak

Forum zagrebačkih ugostitelja otvorit će neke vrlo bitne teme

15. studenoga 2022.

Udruženje ugostitelja Zagreb ove srijede, 16. studenoga 2022. godine, organizira Forum zagrebačkih ugostitelja 2022 u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, s početkom u 10.00 sati.
 
Na Forumu će se razgovarati o aktualnim izazovima i problemima u poslovanju ugostitelja, a posebice o operativnim izazovima uvođenja eura, mogućnostima financiranja digitalnih i zelenih rješenja sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, aktualnim prijedlozima gradske vlasti o izmjenama komunalnog okvira za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, poreznom tretmanu poslovanja, nedostatku radne snage i mnogim drugima.

Najava Foruma bila je prigoda za razgovor s tajnikom Udruženja ugostitelja Zagreba Ivanom Tadićem o samom događanju, ali i o problemima koji opterećuju ugostiteljski sektor u Hrvatskoj.

"Zbog aktualnih tema kojih ćemo se dotaknuti vjerujemo da će odziv na Forum biti vrlo dobar, te očekujemo popuniti kapacitet dvorane, odnosno oko 200 posjetitelja. Ono što je važno istaknuti jeste da se teme o kojima će se raspravljati tiču svih 4 600 ugostiteljskih objekata na području grada Zagreba, ali se vrlo često prelijevaju i na sve ugostitelje u RH, tako da je interes za praćenje Foruma velik”, najavio je Tadić.

Koji su najveći izazovi s kojima se ugostitelji suočavaju?

"U posljednjih su šest godina ugostitelji doživjeli prvo udvostručavanje PDV u povijesti Hrvatske, kada je porez podignut s 13 na 25%, koji je potom 2020. godine djelomično vraćen na 13%. Nakon toga smo doživjeli pandemiju, zatim i potres u Zagrebu, a sada se suočavamo s neviđenom energetskom i globalnom ekonomskom krizom. Ovoga trenutka, malo je toga što nam nije izazov. Kada uzmemo u obzir inflaciju, poskupljenje namirnica, rast troškova u poslovanju od 60 do 100%, poskupljenje energenata do 400%, situaciju s cijenom plina koju još uvijek nemamo riješenu, a ona postaje neizdrživa za ugostitelje, pa i kroničan nedostatak radne snage - sve to naše poslovanje čini teško održivim.”

314413509 3254209374797641 1925549908753980276 n

 
 

U razdoblju pandemije beskontaktni su oblici plaćanja u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima preuzeli primat, no tada se počeo pojavljivati problem kartične naplate napojnica. Ugostitelji na taj problem ukazuju već dulje vrijeme, a nedavno je postignut značajan pomak po pitanju nove regulacije vezane uz napojnice pri plaćanju kreditnim karticama. Jeste li time zadovoljni?

"Mi smo bili jedni od inicijatora te ideje nove regulacije, a nakon nekoliko godina rada na tom pitanju drago nam je što je ministar financija imao razumijevanja za naš prijedlog. Ne samo zbog potrebe podizanja prihoda naših zaposlenika, nego - s druge strane - i zbog bolje motiviranosti za svakodnevno obavljanje ugostiteljske djelatnosti, kvalitetniji sadržaj i uslugu koje pružamo kako bi postali konkurentniji. Jednako tako je važan i onaj krajnji, multiplikativni učinak koji će se odraziti na cijelu ekonomiju, jer je činjenica da će naši zaposlenici taj novac koji će uprihoditi vrlo vjerojatno preliti u naše gospodarstvo kroz osobnu potrošnju. Moramo priznati da smo izrazito zadovoljni načinom na koji je naš prijedlog prepoznat i nadamo se da će od 1. siječnja 2024. te zakonske izmjene zaživjeti u punom potencijalu.”

 Na Forumu zagrebačkih ugostitelja dotaknut ćete se nekoliko ključnih tema. Tko će vam biti sugovornici i predavači?

"Predavači na temu operativnih izazova uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj će biti naš dugogodišnji partner, tvrtka Remaris. Ono što je bitno istaknuti na tu temu jest da ćemo se u prva dva tjedna sljedeće godine susresti s velikim izazovom za vrijeme dvojnog opticaja:  u jednom ćemo trenutku primati kune, a vraćati eure. Vjerujemo da će to biti poprilično zahtjevan 'dodatak' našem svakodnevnom poslovanju. Iz tog razloga će se sudionicima Foruma ponuditi određena stručna, operativna rješenja po uzoru na praksu drugih zemalja iz vremena kada su one uvodile euro.

Odnosno, bit će objašnjeno kako se to kod njih pojednostavilo u praksi. Što se tiče digitalizacije i zelene tranzicije, smatramo kako su one izuzetno važne u našem svakodnevnom poslovanju i očekujemo raspisivanje natječaja za povlačenje tih sredstava za djelatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića što prije, jer će takva bespovratna sredstva u ovim vrlo teškim okolnostima mnogim ugostiteljima vrlo dobro doći. Ono što bih još istaknuo kao vrlo važnu temu koje ćemo se dotaknuti na Forumu jest i trenutna izmjena komunalnog okvira za poslovanje ugostitelja u gradu Zagrebu.

Screenshot 2022 11 15 at 18

Trenutno je u gradu na otvorenom savjetovanju prijedlog o poskupljenju parkirališnih mjesta za postavljanje otvorenih terasa od čak 900%. Ono što mi svakako želimo na ovoj konferenciji. jest razgovarati s predstavnicima Grada i gradonačelnikom, te ih zamoliti za ponovno razmatranje ovakvog prijedloga, jer povećanje od 900% je ogromno, i bojimo se da ga nećemo moći amortizirati u našem poslovanju.”   
Iz Udruženja ugostitelja Zagreba pozivaju ugostitelje da dođu na Forum, te podsjećaju da je ulaz na konferenciju besplatan, no zbog ograničenog broja mjesta mole za potvrdu dolaska na adresu e-pošte: ured@zg-ugostitelj.hr najkasnije do kraja dana, 15. studenoga 2022. godine.

Foto: Meruyert Gonullu, Pexels.com

15. studenoga 2022.