Jadranu 1,4 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Turističkoj tvrtki Jadran d.d. iz Crikvenice, koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je...

Turističkoj tvrtki Jadran d.d. iz Crikvenice, koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je subvenciju u iznosu od 1,4 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije sustava grijanja u sklopu potpune adaptacije hotela Varaždin u Selcu. Sredstva su dodijeljena temeljem javnog poziva Fonda ENU-8/2015 za neposredno sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, a bit će utrošena na ugradnju najsuvremenijeg sustava toplinske dizalice za pripremu potrošne tople vode, grijanje i hlađenje. Energetska klasa sustava je najviša, A, čime će se i znatno doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije CO2 te povećanju energetske neovisnosti objekta.

Sustav grijanja toplinskom dizalicom sličan je načinu rada hladnjaka, a razlika je u tome što rashladni uređaj uzima toplinu namirnica i predaje je okolini, dok toplinska dizalica uz pomoć pumpe uzima toplinu iz zraka, vode ili zemlje i dovodi je u prostor koji se zagrijava. Ugradnjom ovog sustava povećat će se i energetska neovisnost hotela jer se njime omogućuje istovremena proizvodnja toplinske, rashladne i električne energije. Pritom se ostvaruje i znatno smanjenje emisije CO2 koje će se sa sadašnjih 122,43 tona godišnje smanjiti na 51,37 tona godišnje, odnosno preko 58%. Ukupna vrijednost sustava iznosi 3,6 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je maksimalan mogući iznos subvencije.

Nakon pokretanja velikog investicijskog ciklusa usmjerenog na podizanje kategorizacije naših objekata, započeli smo i s dodatnim pozicioniranjem dijela objekata u smjeru održivog razvoja s naglaskom na energetsku učinkovitost i očuvanje okoliša. Ugradnjom najsuvremenijeg sustava grijanja uz pomoć toplinske dizalice značajno ćemo smanjiti emisiju CO2 u hotelu Varaždin čime nastavljamo usklađivanje objekata sa standardima oznake EU Ecolabel koje smo već započeli u hotelu Slaven i autokampu Selce. Uz to, u Jadranu smo nedavno uspješno prošli postupak provjere i zadovoljili sve zahtjeve međunarodne norme u upravljanju kvalitetom u poslovanju te dobili certifikat ISO 9001:2008, što dokazuje da težimo najvišim standardima poslovanja u svim segmentima, s ciljem maksimalnog zadovoljstva naših gostiju“ izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d.

Projekt prve faze koja uključuje potpunu adaptaciju i opremanje hotela Varaždin najveća je ovogodišnja investicija tvrtke Jadran d.d. u ukupnom iznosu od 29 milijuna kuna, a rezultirat će podizanjem kategorije hotela na razinu 4 zvjezdice. Radovi na obnovi započeli su u siječnju, a hotel bi za otvaranje trebao biti spreman krajem lipnja ove godine. Uz potpunu adaptaciju hotela Varaždin, tvrtka Jadran ove godine investirala je i 8,7 milijuna kuna u hotel Omoriku, kojem će se kategorija isto podići na razinu 4 zvjezdice, te 700.000 kuna u hotel Slaven. Veći dio sredstava osiguran je putem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj uz najpovoljnije kamatne stope obzirom da se radi o podizanju kategorije objekata.

Podizanjem kategorija hotela Varaždin i Omorika na razinu četiri zvjezdice oni postaju prvi hoteli tako visoke kategorizacije u povijesti tvrtke. Dodatno, Uprava je pokrenula i izradu projekta uređenja hotela Esplanade za pet zvjezdica čime se na crikveničku rivijeru želi privući i najvišu kategoriju gostiju te dodatno osnažiti cjelokupnu turističku ponudu destinacije iako će, prema najavama Uprave, u prvoj fazi objekt biti kategoriziran kao 4 zvjezdice superior hotel.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN