Otvoren novi natječaj za službene suvenire otoka Krka – Dar iz Krka

Turistička zajednica Grada Krka raspisuje šesti po redu natječaj za suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, dobiti Potvrdu o njihovoj originalnosti i...

Turistička zajednica Grada Krka raspisuje šesti po redu natječaj za suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, dobiti Potvrdu o njihovoj originalnosti i biti označeni markicom Dar iz Krka.

Suvenir bi trebao predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.

Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija -fotografije i video materijali. Ukoliko se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima važno je da rješenja budu kvalitetne izrade sačinjena od ekološki prihvatljivih, odnosno za ovo podneblje karakterističnih materijala.“ ističu iz TZ otoka Krka te dodaju kako uz prethodno istaknute kriterije prednost će dati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada Krka, uzimajući u obzir njegovo povijesno nasljeđe i pomorsku tradiciju, bogatstvo arhitektonske i kiparske baštine te posebnost prirodnih ambijenata i svih njihovih elemenata.

16 Dar iz Krka.indd

Kriterija za vrednovanje suvenira su sljedeći: autentičnost, inovativnost, maštovitost, kvaliteta izrade, originalna prezentacija – ambalaža, visoki estetski standardi, poštivanje ekoloških načela, cjelovitost u postignutoj prepoznatljivosti grada i otoka Krka.

U skladu s novim promišljanjima turističke ponude, ali i najrecentnijim svjetskim trendovima, naglasak se stavlja na istraživanje različitih mogućnosti autentičnog otočnog soundscape-a, kao zvuka ili skupine zvukova. Pojmom soundscape tako se podrazumijevaju zvukovi koji se sureću u prirodi, kao i oni što ih generiraju urbane cjeline. Također još jedan važan element koji se nameće natječajem je karakterističan soundscape utisnut u otočnu tradicijsku glazbu – dvoglasje tijesnih intervala.“ Radi se o jedinstvenom segmentu nacionalne glazbene kulture svjedoči i njegovo mjesto na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Istražujući i kreativno iskorištavajući zvukove kojima smo okruženi, i koji postaju sve važniji u ukupnom doživljaju destinacije, rehabilitiramo povezanost s prirodom, ali i kulturološkim identitetom prostora, postajući pritom daleko svjesniji ukupnosti naše percepcije. Soundscape preveden u suvenir stoga bi mogao postati maštoviti ready-made autentičnog zvuka, njime inspirirana forma ili pak njihovo sretno zajedništvo.“ Zaključuju iz TZ otoka Krka.

Važno je za naglasiti kako suveniri odabrani na prethodnim natječajima, imaju li kontinuiranu produkciju i prisutnost na tržištu, ne moraju se iznova predlagati već zadržavaju pravo korištenja tada dobivene markice.

Natječaj je otvoren od 24. siječnja, zaključno do 14. ožujka 2017. godine, a u prilogu pogledajte svu prijavnu dokumentaciju za suvenir otoka Krka – Dar iz Krka.

NATJEČAJ

PRIJAVNICA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN