Priča o 10 godina Pomorske bitke: Manifestacije koja je Bakar stavila na turističku kartu

Brojnim važnim obljetnicama koje su obilježile 2019. godinu u Bakru, pridružile su se još dvije vezane uz najvažniji događaj Margaretinog leta i jednu od najposjećenijih kvarnerskih manifestacija, Pomorsku bitku....

Brojnim važnim obljetnicama koje su obilježile 2019. godinu u Bakru, pridružile su se još dvije vezane uz najvažniji događaj Margaretinog leta i jednu od najposjećenijih kvarnerskih manifestacija, Pomorsku bitku.

Naime, prije punih deset godina TZ Grada Bakra i Grad Bakar održali su prvu Pomorsku bitku sa željom da se što autentičnije rekonstruira i od zaborava sačuva slavna pobjeda Bakrana nad Mlečanima koji su davne 1616. godine zadnji put pokušali osvojiti Bakar. 2009. godine osnovana je i Gradska straža Bakar 1848, povijesna postrojba koja je, zbog svojih slikovitih odora i predanog čuvanja baštine, postala prepoznatljivi simbol Pomorske bitke i Bakra.

Za turistički nerazvijenu destinaciju poput Bakra i turističku zajednicu koja je u mnogočemu kretala iz nule, stasanje ovakve manifestacije u jednu od najposjećenijih na Kvarneru značilo je izlazak Bakra iz posvemašnje turističke anonimnosti.

Kroz cijelo desetljeće održavanja Pomorske bitke u Bakar je svakog ljeta pristizalo sve više posjetitelja koji su inače zaobilazili ovaj primorski gradić što je potaknulo organizaciju drugih manifestacija, uključivanje udruga, proizvođača i ugostitelja te pojavljivanje sve većeg broja iznajmljivača.

Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar realizirali su ideju o rekonstrukciju pomorskog napada zajedničkim snagama te je tako nastala ova jedinstvena manifestacija oživljene povijesti u današnjem vremenu koja se konstantno obogaćuje. O važnosti Pomorske bitke za Bakar direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, koja diše uz ovu manifestaciju od samog početka, kaže: “Svjesni da posjetitelje u Bakar ne možemo privući bogatom turističkom ponudom koju u uvjetima postindustrijalizacije nije bilo jednostavno kreirati, prije deset godina odlučili smo staviti naglasak na našu bogatu kulturno-povijesnu baštinu i napraviti veliku manifestaciju prepunu dobre zabave kako bismo barem na taj način postali zanimljivi posjetiteljima. Zahvalnost za ideju i nastanak Pomorske bitke dugujemo entuzijazmu i inicijativi naših povjesničara; prof. Krešimira Hercega, prof. Bora Štrbca, prof. Borisa Petkovića i arheologa Ranka Starca”

U Pomorskoj bitki u Bakru sudjeluju tri stara jedrenjaka opremljena pirotehničkim sredstvim, a uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova sa obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte, originalnost doživljaja prave pomorske bitke je zajamčena. Uz razni popratni zabavni program, cijeli događaj završava velikim vatrometom iznad Bakarskog zaljeva po kojem je Bakar postao posebno prepoznatljivi.

Program nije fokusiran isključivo na bitku, nego smo se potrudili da osmislimo cjelodnevni sadržaj za sve generacije. Započinjemo, tradicionalno, jutarnjim usponom na vrh Risnjaka koji teritorijalno pripada Gradu Bakru. Proizvođače autentičnih prozvoda iz Grada Bakra, Kvarnera pa i šire okupljamo na Margaretinom sajmu u svrhu očuvanja bogate bakarske povijesti i običaja po uzoru na stari Margaretin sajam koji ima vrlo dugu tradiciju kao jedan od najvećih na ovim prostorima” ističe Jelušić Marić te dodaoje kako uz već spomenuti mimohod koji je uistinu impresivan prizor u kombinaciji s vizurom povijesnog Bakra, od ove godine na inicijativu svećenika, Nikice Jurića kreće i procesija s relikvijom sv. Margarete kako bi proslavili blagdan njihove zaštitinice. 

Svjesni da veliki dio u broju posjetitelja, koji je narastao na gotovo 15 000, čine obitelji s djecom, od prošle godine krenuli smo i s programom za mališane pod nazivom Mala pomorska bitka s kojim, u našem Gradskom vrtu, na zabavan način,  približavamo tematiku ovog događanja djeci.Nakon cijelog desetljeća održavanja te tri mjeseca pripreme za svaku bitku u kojoj sudjeluje više od 300 sudionika, možemo reći da smo iznimno zadovoljni prepoznatljivošću koju nam je priskrbila organizacija ovako velike manifestacije čiji značaj respektiraju i odredišta iz okruženja. Pomorska bitka bila je početak valorizacije naše bogate baštine na kojoj danas, iz dana u dan, sve intenzivnije gradimo svijetliju i uspješniju turističku budućnost našeg grada” zaključila je Sonja Jelušić Marić.

Više o Pomorski bitku u Bakru koja počinje upravo danas ( 13. srpnja ) saznajte OVDJE

Foto: TZ Bakar

Povezane vijesti: