Veliko otkriće matematičara! Udaljenost između Splita i Osijeka je ista u oba smjera

Hrvatski matematičari s jednog uglednog fakulteta matematičkom su jednadžbom došli do „novog“ nevjerojatnog otkrića i spoznaje. Izračunali su i dokazali kako je udaljenost između Splita i Osijeka ista u...

Hrvatski matematičari s jednog uglednog fakulteta matematičkom su jednadžbom došli do „novog“ nevjerojatnog otkrića i spoznaje.

Izračunali su i dokazali kako je udaljenost između Splita i Osijeka ista u oba smjera, kao i u slučaju Pule i Vukovara. Da, znam da zvuči nevjerojatno. Udaljenost između Osijeka i Splita je točno 687 kilometara, a da stvar bude bolja ista je udaljenost i u drugom smjeru ako putujete iz Splita do Osijeka. Također, udaljenost između Pule i Vukovara je točno 559 kilometara, kao i u drugom smjeru, ni kilometar više.

Kako sam ostao ugodno iznenađen tim otkrićem, odlučio sam ovo ljeto to i testirati te se sam uvjeriti je li to točno. Krenuo sam iz Vinkovaca prema Puli i nazad, te dva tjedna kasnije putovao sam u Split i nazad. I da, stvarno, udaljenost je ista u oba smjera. Vjerujte mi na riječi, isprobano i testirano na svojoj koži. Jeste li i vi iznenađeni?

Naime, kao što i sami znate i Hrvati imaju godišnji odmor i svake godine putuju na Jadran, pa tako i Slavonci i stanovnici kontinentalne Hrvatske. Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2016. na barem jednome privatnom višednevnom putovanju bilo je 1,6 milijuna ili 44,0% stanovništva Hrvatske u dobi od 15 i više godina. Ukupno je ostvareno 3,8 milijuna privatnih putovanja, od čega je 2,5 milijuna (67,8%) bilo u Hrvatskoj, a 1,2 milijuna (32,2%) u inozemstvo. Na privatnim višednevnim putovanjima stanovništvo Hrvatske ostvarilo je ukupno 23,1 milijun noćenja, od čega je 16,8 milijuna noćenja (72,8%) ostvareno u Hrvatskoj, dok je na jednom putovanju ostvareno prosječno 6,1 noćenje. Još jedno otkriće i Hrvati dolaze na Jadran na more, čisto ako niste primijetili od silnih rekorda koje rušimo iz mjeseca u mjesec.

No, motiv ovog članka je sljedeći. Prečesto se Slavonci, a vjerujem kao i drugi domaći turisti iz kontinenta, kada su na moru i pitaju domaćine / lokalno stanovništvo da dođu u Slavoniji susreću s već famoznom rečenicom:

Uf, pa to je daleko

Da, istina. Stavite se u našu poziciju i zamislite što se nama tada vrti po glavi. Blago rečeno kako smo zbunjeni hehe i pitamo se tko je tu lud? Pa mi smo upravo došli iz Slavonije kod vas na more u Dalmaciju, Istru, Kvarner… a dobijemo odgovor kako je to daleko. Nama nije, a vama je?

Cijene su kod nas tijekom cijele godine iste, hoteli i restorani rade tijekom cijele godine i trudimo se razvijati destinaciju kroz 365 dana u godini. Eto, ako mi možemo, sigurno kako možete i vi produžiti sezonu barem na pola godine. Zarađene eure potrošite u Slavoniji, nama sezona traje tijekom cijele godine, te svako godišnje doba je jedna nova i drugačija turistička priča, tako da ne možete pogriješiti kad god da dođete.

Kada pričamo o kontinentalnom turizmu uvijek su jaka baza domaći turisti tj. domaća potrošnja i pitam se zašto stanovnici s mora ne putuju u Slavoniju i kontinentalnu Hrvatsku? Da, putujete po svijetu, učite, gledajte, educirajte se, no svakako bi trebali prvo i upoznati svoju Državu. Imamo se čime hvaliti i pokazati. Dapače, vjerujte mi, oduševiti čete se što sve Slavonija nudi i ima. Nevjerojatne priče i doživljaje.

Kako su Istrijani upoznali i oduševili se Slavonijom i Baranjom

U travnju je na nagovor i inicijativu g.Selimira Ognjenovića, vlasnika njemačkog tour operatora ID Riva tours, Slavoniju i Baranju posjetilo 40-ak domaćina u obiteljskom smještaju iz unutrašnjosti Istre. Cilj putovanja je bio upoznavanje Slavonije i Baranje te radni sastanak između slavonsko-baranjskih i istarskih turističkih dionika, kako bi se izmijenila iskustva. Kako sam i osobno bio prisutan, u razgovoru s većinom, a to su i javno rekli poslije, došli su u Slavoniju isključivo na nagovor g. Ognjenovića jer su mu vjerovali te kako bi mu se „odužili“ jer im je on puno pomogao u početku kada još nisu znali da od turizma mogu dobro živjeti.

„Da nije Selimira, ne znam što bi me moglo nagovoriti da dođem u Slavoniju „  rekao je jedan domaćin iz obiteljskog smještaja iz Istre

Njihova očekivanja su bila kako je u Slavoniji negativna atmosfera, kako će zateći prazna polja, kako nema ljudi i kako nemaju što vidjeti u Slavoniji. Upravo je takva slika Slavonije prezentirana svih ovih godina kroz hrvatske medije. Velika krivica je i na nama samima, kao i na medijima. No to je za neku drugu priču. Ono što je fascinantno kako su svi redom bili impresionirani i oduševljeni Slavonijom, domaćinima i onim što su doživjeli ( a vidjeli su samo mali dio Slavonije i Baranje ). Znate da se to dobro vidi u očima ljudima, kada je netko stvarno sretan, impresioniran i zadovoljan, tako se upravo ta pozitivna energija  mogla vidjeti i na našim gostima iz unutrašnjost Istre.

Moramo malo više poštivati sami sebe, tradiciju, kulturu i identitet, kao i Slavoniju. Pozivam Vas, dopustite da Vam se Slavonija predstavi i impresionira vas. I da, stvarno je udaljenost između Splita i Osijeka ista u oba smjera, ako mi ne vjerujete, uvjerite se sami.

Doživite Slavoniju, Baranju i Srijem!

TZ Vukovarsko-srijemske županije 

TZ Osiječko-baranjske županije 

TZ Požeško-slavonske županije

TZ Brodsko-posavske županije 

TZ Virovitičko-podravske županije

P.S. Još jedan očiti dokaz kako je potrebno brendirati regije, a ne da pet slavonskih županija radi svaka za sebe i razvija drugačije turističke proizvode bez toliko potrebne sinergije. Najbolji primjer su Toscana ili Provansa, te upravo tako trebamo brendriati i Slavoniju kao jednu turističku regiju i brend.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN