Vlada RH nastavlja s mjerama potpora za radna mjesta i likvidnost do 31. prosinca

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je danas nove mjere pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite. Podsjetio je...

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je danas nove mjere pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite. Podsjetio je da je Vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna.

Za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti dosad isplaćeno 6,3 milijarde kuna

Plenković je najavio kako će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Prema njegovim riječima danas je u Hrvatskoj više od 1,5 milijuna zaposlenih te otprilike 150 tisuća nezaposlenih. Zajedničkim naporima, dodao je, u Hrvatskoj je osigurana poprilično solidna turistička sezona što će se osjetiti i u proračunskim prihodima te će zbog toga očekivani pad BDP-a ipak biti nešto manji od prvotnih prognoza tijekom proljeća.

Za zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnosti i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih ukupno je isplaćeno 6,3 milijarde kuna, a vrhunac korištenja mjera bio je u travnju, kada je za preko 100 tisuća poslodavaca Vlada isplatila plaće za 581 tisuću radnika.

https://www.youtube.com/watch?v=B7bzTcDDg_8#t=5m34s

Nastavak mjera do 31. prosinca ove godine

Vlada će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50%. Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, najavio je predsjednik Vlade.  

Spomenuo je pritom da se to posebno odnos na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ukoliko su imali pad prometa veći od 60%. I ta potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Ujedno je najavio nastavak izdavanja “Covid” kredita za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

Ova Vlada svjesna je važnosti turizma za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo te se upravo stoga velika pozornost posvećuje održavanju stabilnosti turističkog sustava koji je i tijekom pandemije COVID-19 dokazao kako je prilagodljiv i kako se mogu ostvariti dobri rezultati unatoč izazovima s kojima se industrija putovanja susreće na globalnoj razini. Danas su predstavljene mjere vrijedne 800 milijuna kuna koje će direktno doprinijeti očuvanju radnih mjesta. Veliku važnost za daljnje mjere će imati i novi instrument EU usmjeren na oporavak i otpornost gospodarstva od krize uzrokovane koronavirusom koji ćemo usmjeriti na različite segmente vezano uz turizam“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Sve te mjere će do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna, te je najavio kako će sve te mjere temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima. 

Naslovna fotografija: Vlada Republike Hrvatske

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN