Zagrebačka županija kroz Inovacijski klaster zdravstvenog turizma kreće u stvaranje prepoznatljivog destinacijskog proizvoda

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je aktivnosti koje uključuju upravljanja kvalitetom u zdravstvenom turizmu. Konkretno radi se o uspostavi Inovacijskog klastera za zdravstveni turizam čime će se uspostaviti podloga za integrirano upravljanje zdravstvenim turizmom...
zdravstveni turizam
foto: pixabay.com

Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je aktivnosti koje uključuju upravljanja kvalitetom u zdravstvenom turizmu.

Konkretno radi se o uspostavi Inovacijskog klastera za zdravstveni turizam čime će se uspostaviti podloga za integrirano upravljanje zdravstvenim turizmom sa ciljem stvaranja prepoznatljivog turističkog destinacijskog proizvoda koji će biti glavni instrument poticanja konkurentnosti turizma Zagrebačke županije. Upravo zdravstveni turizam jedan je od ključnih čimbenika u privlačenju zapadnoeuropskih gostiju, a Zagrebačka županija tu zbog blizine metropola i postojećih kapaciteta igra ključnu ulogu.

Zdravstveni turizam zasnivaju na više od 250 zdravstvenih ustanova registriranih u adresaru zdravstvenih ustanova 

Najzastupljenija zdravstvena djelatnost na području Zagrebačke županije jest stomatologija i dentalna medicina s više od 100 stomatoloških i dentalnih ordinacija. Pored toga, dostupne su i ordinacije opće medicine, ginekologije, pedijatrije, fizikalne medicine, medicine za kućnu njegu, opće kirurgije, urologije, dijagnostike, radiologije, oftalmologije, logopedije te medicinsko-biotehničkih laboratorija i zubotehničkih laboratorija.

U ovoj županiji nalaze se i brojne poliklinike te specijalne bolnice, među kojima se ističu Poliklinika Radiochirurgia te Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan. Poliklinika Radiochirurgia u Svetoj Nedelji je privatna je specijalna bolnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije, sa stručnim timom sastavljenim od vrhunskih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka s višedesetljetnim iskustvom u onkologiji.

U okviru zdravstvenog turizma, ali i wellness turizma, značajna je na ovom području i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan iz Ivanić-Grada. Ova specijalna bolnica bavi se liječenjem upalnih reumatskih bolesti (reumatoidnog i psorijatičnog artritisa), bolesti zglobova i kralježnice te kožnih bolesti (psorijaze i neurodermitisa). Uz lječilišni program, Specijalna bolnica pruža spa i wellness uslugu. Dodatna prednost ovog objekta su kozmetički preparati: ulje, kreme i šampon na bazi naftalana koje proizvodi tvrtka kćer Ivalan Terme. Komparativna prednost bolnice su korištenje slane termalne vode i naftalana, koji je poznat od davnina kao prirodni ljekoviti saveznik u očuvanju zdravlja i sprečavanju bolesti, a prve podatke o ljekovitosti naftalana zabilježio je poznati svjetski putnik Marco Polo još u 13. stoljeću.

Ove ustanove nositelji su zdravstvenog turizma na koji se oslanja čitav niz dodatnih sadržaja čime se Zagrebačka županija može nametnuti i razviti konkurentan i prepoznatljiv turistički proizvod.

“Razlozi koji nam se nameću kao ključni društveni izazovi za razvoj zdravstvenog turizma su rast troškova EU zdravstvenog sustava, prevencija i novi oblici liječenja odnosno personalizirana medicina, demografske promjene kroz konstantno starenje stanovništva, potreba za zdravijim načinom života, urbanizacija jer poznato je kako 70% stanovnika živi u urbanim područjima, ali i tehnološke promjene. Konkrento ne-invazivni tretmani, beauty tretmani, e-Zdravlje, m-Zdravlje poput Mobile Health” ističe direktorica turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović dodajući kako su ciljevi Inovacijskog klastera za zdravstveni turizam pametna specijalizacija Zagrebačke županije i razvoj turističke destinacije za zdravstveni turizam, unaprjeđenje lanca vrijednosti zdravstvenog turizma kroz izgradnju i poboljšanje kvalitete istraživačke, zdravstvene i turističke infrastrukture, digitalizaciju i primjenu novih tehnologija ( IoT, Big Data, AI, robotika, e-Health, m-Health), ali i razvoj inovativnih proizvoda i pametnih vještina te promocija Zagrebačke županije kao Huba zdravstvenog turizma.

“Proaktivnim pristupom i izravnim stranim ulaganjima uz poticanje modela Javnog privatnog partnerstva te multi sektorskim povezivanjem učvrstit ćemo poziciju naše županije u ovoj grani turizma. Cilj je jačanje otpornosti na zdravstvene krize poput ove koju smo doživjeli uslijed pandemije COVID-19, priprema projekata za EU fondove u razdoblju do 2027. te internacionalizacija” naglašava Alilović.

Slijedi mapiranje i izrada strateških okvira te definiranje izvora financiranja

Prvi koraci u procesu uspostave Inovacijskog klastera za zdravstveni turizam su mapiranje, izrada strateškog okvira, definiranje pravnog ustroja i izvora financiranja, uspostava klastera te priprema i provedba klaster inicijativa kroz zajedničke projekte.

“Slijedom  navedenog projektna suradnja bitna je kako bi se stvorio strateški alat za pozicioniranje Zagrebačke županije kao jedne od vodećih domaćih i međunarodnih turističkih zdravstvenih destinacija koja će biti prepoznata po svom inovativnom pristupu razvoju turizma sa ciljem stvaranja autentičnog turističkog proizvoda temeljem višesektorskog povezivanja i izgradnje turističkog lanca vrijednosti”, zaključuje Ivana Alilović.

Ovim smjerom Zagrebačka županija mogla bi vrlo brzo postati prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma koji u Europskoj uniji najbrže raste i smatra se visoko dohodovnom gospodarskom granom koja onda vertikalno veže i osnažuje i brojne druge segmente važne za ubrzani razvoj cijele regije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN