Dinko Šimenc: Ljubitelji disc golfa vole putovati na mjesta gdje postoje tereni za ovaj sport i tu je naša prilika

Disc-golf je urbana ekološka verzija golfa koji ima veliki potencijal.

Autor:  Blanka Kufner

5. srpnja 2024.

Tvrtka Lagoda iz Varaždina preko 10 godina radi na razvoju sporta disc golf i povezanih oblika turizma. No, vjerojatno se pitate što je uopće disc golf s obzirom da se taj pojam rijetko koristi.

Što je disc golf i kakve veze ima s (hrvatskim) turizmom?

"Disc-golf je urbana ekološka verzija golfa koji ima veliki potencijal, pogotovo kod nas gdje klasični golf nije u turističkom segmentu baš zaživio. Unatoč brojnim inicijativama za uređenje golf terena diljem Jadrana, bilo je, naime, dosta upitnika vezano za ekološki aspekt golf terena, te se većina projekata u konačnici nije realizirala", pojašnjava Dinko Šimenc, suvlasnik varaždinske tvrtke Lagoda.

Disc golf se igra s frizbijem, a kao meta služe posebni koševi, no sam sport nije puno je drugačiji od klasičnog golfa. Jako je popularan u SAD-u i Kanadi te zemljama na sjeveru Europe kao što su Finska, Švedska, Norveška, Danska, Estonija i Island, gdje su uređene stotine terena.

"U vrijeme kovida, to je bio jedan od sportova sukladnih s pandemijskim uvjetima. Tada je disc golf doživio veliki rast, broj igrača se u nekoliko godina gotovo upeterostručio. To je i razlog velikog potencijala, a brojka nastavlja rasti. Osim toga, zaljubljenici u ovaj sport vole doći u južnije krajeve zbog svoje omiljene rekreacije, pogotovo zimi", otkriva Šimenc.

U južnim dijelovima Europe uređeno je vrlo malo terena jer na ovim prostorima disc golf još nije stekao popularnost. Od Španjolske pa sve do Grčke ih ima tek 20-ak, dok ih, primjerice, u Estoniji ima preko 300, a u Finskoj čak preko 1000.

Foto: Lagoda Disc Golf

Foto: Lagoda Disc Golf

"Kada se uzme u obzir da je u Finskoj više-manje pola godine snijeg, očito je kako postoji potencijal da njihovi igrači dolaze u južnije krajeve. Ali ne samo zimi, već cijele godine. Skandinavci nam već godinama postavljaju upite o terenima u Dalmaciji, na što uvijek dobiju negativan odgovor, nažalost", opisuje strastveni ljubitelj disc golfa.

Kada je riječ o obali, ove godine je napokon uređen jedan mali rekreativni teren u Labinu, a interes su počele pokazivati i neke druge destinacije duž Jadrana. Promatrajući područje Mediterana, treba izdvojiti Španjolsku gdje je u nekoliko godina uređeno 10-ak terena, dok se mi možemo pohvaliti tek ovim jednim u Istri.

Disk golferi uobičajeno koriste baze s podacima o terenima (web i mobilne aplikacije) koje igrači prije privatnih putovanja provjeravaju jer ih zanima postoji li u blizini njihovog mjesta za odmor teren za ovaj sport. Ili će pak, odluče li otputovati u Hrvatsku primjerice, prvo pogledati gdje se nalaze disc golf tereni i prema tome odabrati odredište.

Nedostatak terena u južnoj Europi

Uređenje rekreativnog terena može se realizirati uz ulaganje već od 6 pa do 15-ak tisuća eura, a u funkciju se mogu staviti i zapuštene šumske površine. One su još privlačnije od, recimo, livada, jer je poželjno na terenima imati određene zapreke.

"Pozvao bih sve općine i gradove koji imaju zapuštene zelene površine - kao što su šuma, park ili livada - veličine nekoliko hektara, a bili bi voljni uložiti 10-ak tisuća eura za novi sadržaj, da razmisle o njegovom stavljanju u funkciju za kreiranje nove ponude", poziva Šimenc, ističući kako nema garancije da će to nekoga privući, ali potencijal postoji.

Budući da su igrači iz sjevernih država skloni putovanjima radi sudjelovanja na turnirima i otkrivanju novih terena, realna je i mogućnost da, po uređenju, neki od njih nađu svoj put do novih disc golf terena u Hrvatskoj.

Foto: Lagoda Disc Golf

Foto: Lagoda Disc Golf

Njihovo uređenje može također potaknuti dolazak turista iz većih središta u manja mjesta. U vrijeme ljetne sezone, zaljubljenik u disc golf će rado, na dan kada vrijeme nije primjereno za boravak na plaži, sjesti u auto i odvesti se 50-100 km do obližnjeg disc golf terena.

Preko aplikacije Udisc često svjedočimo da turisti koji borave u Zagrebu odu do Stubičkih Toplica kako bi odigrali nekoliko rundi.

Osim toga, organiziranjem disc golf turnira i događaja promovira se destinacija kao odredište za aktivni odmor i rekreaciju. Ne manje važna je i činjenica što je ova igra zanimljiva i kao aktivnost za team building programe čime također može privući dodatne goste.

Ujedno, svaki disc golf teren, osim turističke funkcije, može služiti i kao rekreacija za lokalno stanovništvo, pa je učinak potencijalno još veći.

"Za manje terene je dovoljna površina tri do četiri nogometna igrališta, negdje su možda dosta čak i dva, ali je poželjno da nije livada, nego kakva šumica, da postoje neke zapreke - jer je zanimljivo kada frizbi mora zaobići stablo ili proći između dva, kada postoje uzbrdice i nizbrdice", opisuje Šimenc dodajući da je disc golf urbana, moderna verzija golfa koja je lakša za usvajanje te ju jako brzo mogu zaigrati i potpuni početnici.

U Hrvatskoj je do lipnja ove godine uređeno 8 javnih terena, a nalaze se u Toplicama Sveti Martin, na Platku, u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, Cerniku, Stubičkim Toplicama, u Labinu te u Zagrebu.

Foto: Lagoda Disc Golf

Foto: Lagoda Disc Golf

Disc golf je urbana i moderna verzija klasičnog golfa, a uređenje terena je u potpunosti ekološko. Natjecanja se mogu organizirati tijekom cijele godine što može produžiti turističku sezonu. Ovaj sport privlači igrače svih dobnih skupina, uključujući i potpune početnike.

Svjetski prvak u disc golfu boravio u Varaždinu

U Varaždinu je u lipnju 2023. boravio šesterostruki svjetski prvak u disc golfu, Amerikanac Paul McBeth. Sudjelovao je i u turniru europske turneje Pro Forester. Njegov boravak i sam turnir pratila je kamera produkcijske kuće JomezPro, a snimka je nedavno objavljena kao prva epizoda dokumentarnog serijala The McBeth Effect.

Dolazak McBetha u Varaždin na turnir prvog kola europske turneje 2023. bio je jedan od najznačajnijih događaja ikad za disc golf zajednicu u cijeloj regiji jugoistočne Europe, što se pokazalo i u odazivu sudionika. Na turniru je sudjelovalo 135 igrača iz 24 države, ponajviše zbog njegovog prisustva.

Na teren uz Varaždinsku Arenu na Dravi pristigla je i publika iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije, odnosno zaljubljenici u disc golf koji su željeli vidjeti McBetha uživo, nakon što su ga godinama pratili preko prijenosa i snimki s velikih turnira u SAD-u i zapadnoj Europi.

Foto: Lagoda Disc Golf

Foto: Lagoda Disc Golf

McBeth je u Varaždinu boravio sedam dana, a domaćini iz Disc golf kluba Lagoda su ga tijekom slobodnog vremena proveli kroz grad te ga upoznali s najznačajnijim povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Prijem za svjetskog prvaka organizirao je i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je McBethu uručio suvenire grada, dok je McBeth uzvratio potpisanim disc golf diskom iz svoje autorske linije.

Prva epizoda ovog dokumentarnog serijala objavljena je 18. lipnja ekskluzivno za pretplatnike streaming platforme Disc Golf Network, takozvanog "disc golf Netflixa". 

Od 25. lipnja epizoda je dostupna i na YouTube kanalu produkcijske kuće JomezPro, gdje je u prvih 10 sati od objave sakupila preko 17.000 pregleda, a do danas je taj broj porastao i na više od 50.000 pregleda.

S obzirom na to da JomezPro ima preko 460.000 pretplatnika na svom YouTube kanalu, očekuje se da će brojka nastaviti rasti te da će Varaždin biti prezentiran u dobrom svjetlu pred očima disc golfera iz cijelog svijeta.

Svi zainteresirani ovu epizodu mogu pogledati na YouTube kanalu JomezPro
( https://youtu.be/jpFpzNhcscs?si=O0xx5I11iFproMtg )

"Dolazak Paula McBetha u Varaždin bilo je izvanredno iskustvo za sve nas. Njegova prisutnost privukla je mnoge sudionike i gledatelje te značajno pridonijela promociji sporta u regiji. Nakon objave epizode, već nam se javljaju zaljubljenici u disc golf iz cijelog svijeta zainteresirani za posjet Varaždinu i Hrvatskoj", izjavio je Šimenc. 

Foto: Lagoda Disc Golf

Foto: Lagoda Disc Golf

Osobni kontakt s McBethom bio je iznimno važan za klub i zajednicu, omogućivši razmjenu iskustava i dodatno članove motivirajući za organizaciju velikih međunarodnih natjecanja. Nakon uspješne organizacije Svjetskog ekipnog prvenstva 2022. godine, spremni su podići ljestvicu još više, ističe predsjednik kluba Lagoda.

Da bi počeli igrati disc golf nije potrebno puno truda, a osnove bacanja diska je lako usvojiti. No, kako bi podigli kvalitetu igre na viši nivo potrebno je dosta treninga i strpljenja. Zajednica igrača u Hrvatskoj broji stotinjak osoba koje su u dobi od 7 pa do preko 60 godina, te je vrlo uključiva i sve osobe koje se žele okušati u ovom sportu su dobrodošle.

Specifičnost disc golfa je u tome što na jednakom nivou mogu igrati igračice i igrači u dobi od 13-14 godina, kao i oni u srednjim godinama, ili pak stariji i do 50 godina, tako da se na turnirima nerijetko vide nadmetanja za pozicije među igračima iz raznih dobnih skupina.

Svi koji požele saznati više o disc golfu ili se čak i okušati u njemu, dodatne informacije mogu pronaći na društvenim mrežama Disc golf kluba Lagoda ili pak na web stranici Lagoda Disc Golf.
( https://www.lagodadiscgolf.com/odiscgolfu/odiscgolfu-stojedg.html )

Foto: Lagoda Disc Golf

Autor:  Blanka Kufner

5. srpnja 2024.