Drugi forum kulturnog i obiteljskog turizma ispunio očekivanja

Veliki odaziv turističkih djelatnika, ali i gostiju čije zanimanje nije usko vezano uz turizam, pokazatelj je kako kulturni i obiteljski turizam u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima budućnost. Velika...

Veliki odaziv turističkih djelatnika, ali i gostiju čije zanimanje nije usko vezano uz turizam, pokazatelj je kako kulturni i obiteljski turizam u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima budućnost. Velika posjeta nije iznenađujuća, jer su prezentacije i predavači bili pomno izabrani. Govorili su o osobnim i poslovnim iskustvima, primjerima dobre prakse, ali i preprekama u realizaciji poslovnih pothvata. Dodatnu važnost forumu dala je i nova zamjenica ministra turizma, Snježana Brzica, koja je istaknula veliki turistički potencijal istočne Hrvatske.

Snježana Brzica, zamjenica ministra turizma

Snježana Brzica, zamjenica ministra turizma

“Ja dolazim iz Osječko-baranjske županije iz projekta Vinskih cesta, koji još uvijek nije zaživio onoliko koliko smo mi to željeli. No ova županija osim tog projekta ima još niz mogućnosti za razvoj. Tu su medicinski, seoski i vinski turizam, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kojih je sve više i počela su nuditi raznolike usluge. Mišljenja sam kako kontinentalni turizam općenito još nije uspio postići rezultat, koji se mogao postići. Ipak, turizam je u porastu, a iz inozemstva se pokazuje veliki interes, odnosno mi smo kao destinacija sve više traženi” – zaključila je Brzica.

Nakon uvodnih riječi dobrodošlice, započeo je službeni dio programa u čijem je prvom dijelu više riječi bilo o kulturnom turizmu. Prema riječima moderatorice Jesenke Ricl iz Hrvatskog društva kulturnog turizma “Crocultour”, predavači su ljudi koji mogu pričati o dobrim primjerima prakse i već imaju mjerljive indikatore uspješnosti. Početak prezentacije pripao je kulturnim manifestacijama: Istra Inspirit i Špancirfestu. Morena Milevoj iz Istre Inspirit i Damir Levak iz Špancirfesta goste su upoznali s počecima, razvojem, ali i planovima za budućnost ovih manifestacija, koje su danas poznate diljem Hrvatske, pa i šire. O pozitivnom primjeru iz susjedstva, više smo doznali od Mate Deaka iz Mađarske, koji je prezentirao zanimljivu manifestaciju “Đavolji kotao”. Petodnevna manifestacija prošle je godine održana po deveti puta i privukla je nešto manje od 50.000 posjetitelja. Program se održava u pet sela u okruženju, odnosno u 59 točaka ili vrtova, a svaki od njih prilagođen je svim starosnim skupinama, od male djece do umirovljenika. Teme su raznovrsne, no jedno im je zajedničko, prikazati život lokalnog stanovništva u njihovom okolišu, odnosno vrtu. U nastavku je domaćin, Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranja, govorio o planovima daljnjeg razvoja ovog dijela Hrvatske kao turističke destinacije, ali i o pozitivnim učincima posjete mladog trojca iz Francuske, koji su filmićem objavljenim na internetu promovirali Baranju. O digitalnim inovacijama u kulturi i turizmu više je rekao Vitomir Jevremović iz tvrtke Digital Mind. Ova razvojna tvrtka iz Srbije prati najnovija zbivanja u svijetu tehnologije i svojim inovativnim rješenjima može pomoći daljnjem razvoju turizma kroz virtualnu stvarnost.

DSCN0693

moderatorica Jesenka Ricl, Crocultour

“Moj cilj je bio da govornike i predavače povežem s pojedincima ili predstavnicima institucija s našeg područja i da se osnuju određene fokus grupe kroz koje bi pojedinci s našeg područja mogli rješavati problematiku vezane uz njihove projekte. Ja već imam i svoje favorite, a to su naši osječki kulturni kreativci, koji imaju već dobrih projekata, ali nedostaje im iskustva. Također smo željeli kroz ovu prezentaciju, u kojoj smo vidjeli Istra Inspirit i Špancirfest, našim eventima na mikrorazini pomoći da se podignu na višu razinu i da postanu još konkurentniji” – objasnila je moderatorica prvog dijela programa Jesenka Ricl.

Nastavak foruma pripao je obiteljskom turizmu, a ni ovdje nije nedostajalo kvalitetnih predavača. Prvi je pred auditorij stao Szabo Geza, predstavnik Klastera obiteljskog turizma iz Mađarske. Radi se o projektu kojim je razvijen niz turističkih proizvoda na nekoć nepoznatim destinacijama i koji bi se vrlo lako mogao primjeniti u ovom dijelu Hrvatske. Goran Kovačević iz tvrtke Agrokova u prezentaciji “EU financiranje od ideje do businessa” svojim je savjetima, ali i primjerima iz prakse, zainteresiranima približio mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova. Nažalost, prema njegovim riječima, istočna Hrvatska do sada nije iskoristila sve ono što joj je bilo na raspolaganju, no natječaja prilagođenih ovom području u budućnosti neće nedostajati.

U nastavku je gostovao i Nedo Pinezić iz Kvarner Familiya, inače suradnik portala HrTurizam.hr, koji je na forum došao nakon sastanka s ministrom turizma Antonom Klimanom. Pinezić je sudionike upoznao s prednostima programa za certificiranje obiteljskog smještaja, Kvarner Family. O svojim iskustvima u seoskom turizmu više je rekla Ksenija Plantak iz Pustare Višnjica. Radi se o imanju s dugom i uspješnom tradicijom na kojem se nalazi ergela konja, uzgajalište divljači, a uzgaja se i batat, koji je sve popularniji na našim prostorima. Uz sve ove sadržaje, cjelokupnu turističku priču zaokružuju restoran i hotel. I u ovom dijelu prezentacije jedan od domaćina imao je prigodu predstaviti se. Ovoga puta ta je čast pripala Jasmini Krkić Poznić iz Obiteljskog smještaja Maksimilian, koja je predstavila platformu Crossit, a koja bi prema očekivanjima uvelike trebala približiti turističku ponudu ovog dijela Hrvatske ostatku svijeta. Prema najavama radilo bi se o platformi na kojoj bi prednost dobio aktivni turizam, pa bi tako posjetitelji prije svog dolaska sami mogli izabrati način na koji žele doživjeti ovaj dio Hrvatske. Naime, na web portalu gost bi na željenoj destinaciji bookirao doživljaj, ali i sve ugostiteljske usluge.

DSCN0712

Vladimir Poznić, OS Maksimilian

Nakon prezentacije o inovacijama u obiteljskom turizmu, također je održana panel diskusija kojoj je moderator bio Vladimir Poznić iz Obiteljskog smještaja Maksimilian, koji je jedan od organizatora 2. Foruma kulturnog i obiteljskog turizma. “Vjerujemo kako obiteljski turizam ima veliki potencijal u individualnim gostima, koji želi osjetiti kulturu i tradiciju destinacije, ali želi i imati domaćina. Ovaj vid turizma ima puno prednosti, ali i nedostataka. Jedan od problema na koji najčešće nailazimo je neujednačena zakonska praksa” – naglasio je Poznić.

Prvi aktivni turisti u Baranji, kako se moglo čuti na forumu, bili su Pascal, Philippe i John, Francuzi azijskih korijena, koji su na poziv dobrodošlice Jasmine Poznić Krkić, inače vlasnice obiteljskog hotela Maksimilian u osječkoj Tvrđi, proveli nezaboravnih 9 dana u Osijeku, Slavoniji i Baranji. Mladi Francuzi vole fotografirati i snimati sadržaje koji ih impresioniraju, pa je tako bilo i sa četiriminutnim videom, kojim su prikazali novu dimenziju doživljajnog turizma. I dok su Pascal, Philippe i John snimali Slavoniju i Baranju, njih su snimali domaćini, a rezultat toga je dokumentarni film u trajanju od 25 minuta, koji će poslužiti u daljnjoj promociji turizma Slavonije i Baranje, kao i web platforme bookiranje doživljaja.
Nakon prikazivanja filma, koji je prikupio velike simpatije, sudinici su obišli Vinariju Belje, nakon čega je upriličeno večernje druženje u Baranji.

Povezane vijesti: