Grad Bjelovar ukida porez na potrošnju. Ugostiteljima ostaje oko 800 tisuća kuna na godinu

Uoči nove akcije Zagrebačkih ugostiteljia u kojoj zatvaraju lokale na sat vremena , Grad Bjelovar je odlučio na novi potez rasterećenja poduzetnika u svoje gradu te ukida porez na...

Uoči nove akcije Zagrebačkih ugostiteljia u kojoj zatvaraju lokale na sat vremena , Grad Bjelovar je odlučio na novi potez rasterećenja poduzetnika u svoje gradu te ukida porez na potrošnju.

Porez na potrošnju je porez koji se obračunava i naplaćuje pri usluživanju pića u ugostiteljskim objektima, a ovisi o svakom gradu, odnosno općini, a kreće se od 1% do najčešće 3% po računu )

Ovim potezom ugostiteljima u Bjelovaru ostat će oko 800 tisuća kuna na godinu.  Porez na potrošnju do sada u Bjelovaru je bio 3%, a neće se više naplaćivati čim prođe zakonski potrebna procedura koja podrazumijeva 30 dana javnoga savjetovanja te Odluku Gradskoga vijeća.  

Nalazimo se u trenutku u kojemu su ugostitelji praktički na izdisaju i mi im u Gradu želimo dati potporu da prežive ovu zimu. Tako smo i početkom krize pomogli s 8 milijuna kuna bjelovarskom gospodarstvu. Ukinuli smo nakon 20 godina i prirez u našem gradu i postali najveći hrvatski grad bez prireza. Sada ukidamo i posljednji gradski porez – porez na potrošnju koji je godišnje gradu donio 800 000 kuna. Ovim pokazujemo na vlastitom primjeru u Bjelovaru, dok su nam ugostitelji na koljenima, da sada i mi trebamo stegnuti remen i pomoći im jer mi smo tu zbog njih, a ne obratno” izjavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Uz to, Grad će sufinancirati i grijalice za terase, a cilj je da ugostitelji mogu i tijekom zimskih mjeseci nesmetano koristiti terase i tako ostvariti bolje poslovanje. Grad Bjelovar će tako subvencionirati 50% od ukupnog troška nabave grijalica, a najviše do 3.000,00 kuna bez PDV-a po ugostitelju. Riječ je o potpori male vrijednosti (de minimis potpori) za koju će se raspisati Javni poziv u prvom kvartalu 2021. godine, nakon razmatranja i donošenja Odluke na Gradskome vijeću. Rebalansom Proračuna za to će se osigurati ukupno 80.000,00 kuna. 

Ugostitelji će biti oslobođeni i plaćanja poreza na korištenje javne površine Gradu Bjelovaru za terase, sve do 30. lipnja 2021. Također, Grad će za 50% sniziti i cijenu zakupa za kućice i štandove za sve zainteresirane u vrijeme održavanja gradskih manifestacija. Dakako, i te mjere moraju dobiti zeleno svjetlo gradskih vijećnika. Uz sve nove mjere rasterećenja Novi paket mjera za ugostitelje gradsku će blagajnu stajati više od milijun kuna. 

Uz bjelovarske ugostitelje, predstavnike Udruženja obrtnika Bjelovar, Obrtničke komore Bjelovar, Županijske komore Bjelovar, županijskog CEH-a ugostitelja, Gradu Bjelovaru danas je na konferenciji za novinare podršku dao i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. 

Bitno je da imamo model po kojemu se možemo nadati da ćemo sačuvati radna mjesta. Na to stalno upozoravamo jer bez sačuvanih radnih mjesta praktički nema ni grada. Upozoravamo da nam nije ništa kompenzirano od države, a snosimo posljedice, no vjerujem da će to biti prepoznato od strane Vlade” istaknuo je Medak.

Hrebak: Pozivam i ostale gradove da se uključe u podršku ugostiteljstvu

Gradonačelnik Bjelovara također pozvao je i ostale gradove da se uključe u podršku ugostiteljstvu ukidanjem porezana potrošnju.

Pokazujemo i svim drugim gradovima da se može i da svi sada trebamo pomoći gospodarstvu, a ne da ga ostavimo na cjedilu kao 2011.godine. Stoga apeliram na sve svoje kolege da počnu shvaćati da ničega neće biti ako i lokalna samouprava nešto ne poduzme, nešto ne vrati natrag onima koji pune proračun. Nama trebaju brze i efikasne mjere, a ugostitelji nemaju vremena čekati” zaključio je Hrebak. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN