Hotel u 13 priča: Spa - veliki bijeg

Donosimo seriju kolumna Hotel u 13 priča autora Domagoja Grgića, hospitality managera koji će kroz 13 kratkih priča pružiti prikaz hotela i hotelskog poslovanja

OPEN

Autor:  Domagoj Grgić

5. travnja 2022.

Donosimo seriju kolumna Hotel u 13 priča autora Domagoja Grgića, hospitality managera koji će kroz 13 kratkih priča iz svog kuta gledanja pružiti slikoviti prikaz hotela i hotelskog poslovanja.

Domagoj Grgić svoju karijeru u turizmu gradio je u Monart Spa Destination 5* (uvršten među 1 posto najboljih hotela na svijetu od strane Tripadvisor-a za 2020. godinu), hotelu Le Meridien Lav 5* (Grand Casino Lav i Club Lav), hotelu Martinis - Marchi 5*, višestruko nagrađivanoj Marini Frapa Resort Rogoznica te hotelu Imperial, a trenutno kao ambiciozni i iskusni menadžer je angažiran kao Cluster General Manager u hotelskoj tvrtci Jadran Crikvenica d.d.

Nakon prvih sedam priča, donosimo novu priču: Spa - veliki bijeg.

Domagoj Grgić / Hotel u 13 priča: Slikoviti prikaz hotela i hotelskog poslovanja.

Grgic 3 2
 

Postoje dvije glavne teorije o porijeklu riječi spa. Prva govori kako je riječ “Spa” akronim latinske fraze “Salus per Aquam” što znači “zdravlje iz vode” dok druga govori kako je riječ “Spa” nastala prema belgijskom selu Spa u kojem su rimski vojnici koristili tople mineralne izvore za liječenje bolnih mišića i rana od bitke.

Prije više od 2000 godina, točnije između 460. i 370. godine prije Krista starogrčki filozof Hipokrat u svojim zapisima spominje korištenje kupanja kao kurativnog procesa, a ne kao jednostavnog higijenskog rituala.

U ranijoj povijesti, spominje se pojam termi u Starome Rimu. Kasnije se pojam “lječilište” spominje u Belgiji u gradu Spa, a van Europe spominju se japanski ryokan, turski hamam te finske saune odnosno parne sobe.

Za spa kulturu danas možemo slobodno reći da predvodi holistički pristup po kojem se tijelo i um čovjeku gledaju kao cjelina, a koliko je takav pristup bitan najbolje opisuju brojke koje nam kažu kako je globalna spa industrija porasla sa 60 milijardi američkih dolara u 2007. na 98,6 milijardi američkih dolara u 2015. godini – dok su spa destinacije skočile sa 71 762 na 121 595 destinacija u tih istih osam godina.

“The great escape” ili “veliki bijeg” upečatljivi je slogan Monart Destination Spa hotela koji je proglašen u top 1 % najboljih hotela na svijetu u 2020. godini od strane Tripadvisora. Moram priznati da mi je velika čast i privilegija što sam upravo ovdje radio kao menadžer.

Budući da je Monart Spa Destination jedan od svjetskih lider spa industrije, detaljno ću pokušat pokazati zašto je to tako.

Spa doživljaj počinje od ulaska u spa gdje su gosti zamoljeni da ugase ili utišaju svoje mobitele. Goste se dočekuje na recepciji, uzimaju se njihovi zdravstveni podaci kako bi se izbjegli mogući zdravstveni kontraefekti zbog određenih bolesti, alergija ili intolerancija.

Monartovo termalno zona srce je cijelog spa. Na temelju drevnog rituala tople i hladne kupke, putovanje kroz svaku od devet termalnih prostorija nudi ultimativno iskustvo opuštanja, pomlađivanja i okrijepe.

Grijane klupe, kneipp kupke i kupke za stopala označavaju početak puta kroz termalnu zonu. Prostorija u kojoj možete doživjeti paletu tuševa različitih temperatura i pritiska idealna je za korištenje između svakog od tretmana. U slanoj sobi ćete biti tretirani parom i solju kako bi potakli omekšivanje kože, poboljšali cirkulaciju te ublažili respiratorne poteškoće. Kaldarijum pomoću intenzivne topline i niske vlažnosti zraka učinkovito ublažava stres, napetosti i bolove. Infracrvena sauna pomoću svjetlosti stvara toplinu i izravno zagrijava tijelo te smanjuje napetosti mišića (posebno u gornjem i donjem dijelu leđa), poboljšava cirkulaciju te ubrzava detoksikaciju.

Sanarium ili nježna soba svojevrsna je kombinacija finske saune i turske kupelji te ugodnom kombinacijom topline i vlage umiruje zglobove i mišiće. Aromatična parna kupelj (turska kupelj) pomoću mirisa eukaliptusa opuštaju tijelo i mišiće te potiče znojenje uslijed čega dolazi do izbacivanja toksina iz organizma i čišćenja kože. Tradicionalna finska sauna pomoću topline potiče opuštanje mišića i oslobađanje napetosti u organizmu, potiče izmjenu tvari u organizmu (zbog pojačanog znojenja poboljšava prokrvljenost kože, izlučivanje štetnih tvari i čišćenje pora) te također blagotvorno djeluje na krvožilni i dišni sustav.

Vanjska drvena sauna sa ledenom kupkom pomoću intenzivne topline i niske vlažnosti potiče piling, toniziranje i omekšavanje kože dok je ledena kupka puni energijom. Hidromasažni bazen od 55 metara kvadratnih ima devet različitih postaja gdje hidromasažne mlaznice masiraju različite mišićne skupine ublažavajući napetost i stres.

Unutar zone za spa tretmane nalazi se 15 soba vrhunskih opremljenih soba u kojima visokokvalificirani terapeuti stručnim i individualiziranim pristupom jednostavno zadivljuju.

Ponuda tretmana se sastoji od tretmana lica, tretmana cijelog tijela i body wrappinga koji su prilagođeni svima te od posebnih tretmana koji su prilagođeni muškarcima, trudnicama i osobama s medicinskim poteškoćama. Također se nude i frizerske usluge kao i usluge pedikure i manikure. Važno je također naglasiti da se koristi samo nagrađivana prirodna kozmetika Pevonia te klinički ispitana profesionalna kozmetika Image Skincare (osnovana od strane plastičnog kirurga). Proizvodi koji se koriste u Monart Spa-u, Monart-ov merch te sve ono što Vam je potrebno za potpuni Spa doživljaj, ali i uspomene po dolasku kući, moguće je kupiti u Monart Spa retail shop-u.

Nakon vremena provedenog u termalnoj zoni te sobi za tretmane, savjetuje se da se minimalno 15 minuta provede u mračnoj ili svijetloj opuštajućoj sobi uz čaj. Važno je napomenuti kako se uz vrhunsku opremljenu teretanu nudi i studio za jogu.

Spa cafe koji se nalazi unutar spa zone je idealno mjesto za nastavak dana, a odlikuje ga uzbudljiva ponuda zdravih salata, grickalica, smoothieja, sokova i čajeva.

Zaključno, besprijekorno i inovativno opremljen spa, visokokvalificirani terapeuti na čelu sa spa menadžerom te vrhunska kozmetika su glavni preduvjeti uspješnosti jedne spa destinacije koja zbog neovisnosti o vanjskim vremenskim prilikama može biti temelj i garancija cjelogodišnjeg turizma. Monart Destination Spa je idealan primjer svega navedenog.

Autor: Domagoj Grgić / Foto: HUUM on Unsplash

 

Autor:  Domagoj Grgić

5. travnja 2022.